Jestiva mast i ulje u EU skuplji 23 odsto

Cijene hrane na tržištu Evropske unije nastavile su da rastu i u prvom kvartalu, a među proizvodima sa visokim poskupljenjem su ulja i masti, čije cijene su u prosjeku 23 odsto veće nego u prošlogodišnjem martu.

Kako je objavljeno na portalu Eurostata, podaci koji su ažurirani u martu pokazuju da se najveći rast cijena na godišnjem nivou dogodio se u decembru 2022. godine, kada je međugodišnje poskupljenje iznosilo 32 odsto.

Kada se uporede ti i podaci iz marta, Eurostat zaključuje da inflacija usporava, jer su masti i ulja na tržištu EU poskupila devet odsto u prva tri mjeseca tekuće godine, prenose Nezavisne novine.

Porast cijena ulja i masti koji je zabilježen u periodu od marta 2021. do marta 2022. bio je 18 odsto, a između marta 2020. i marta 2021. godine bio je jedan odsto.

U martu ove godine skoro sve zemlje EU prijavile su povećanje godišnje inflacije za cijene ulja i masti.

Najveći rast godišnje inflacije za ulja i masti zabilježen je u Mađarskoj, 33 odsto u odnosu na mart prošle godine, zatim Danskoj 32 odsto i Belgiji 31 odsto.

Nasuprot tome, najmanji rast cijena zabilježen je u Hrvatskoj (šest odsto), Austriji (12 odsto) i Češkoj (16 odsto), a Bugarska je jedina zemlja koja je zabilježila pad cijena (od jedan odsto).

Izvor: Mina business

Foto: printscreen

NIKŠIĆ PROGNOZA