Janjušević: Zapošljavanje u Rudniku uglja opravdano zbog najavljene energetske krize

Predsjednik odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Dušan Janjušević kazao je u emisji „Link“ na Radiju Crne Gore da su plate zaposlenih u toj kompaniji u poslednje dvije godine dva puta bile povećane. Kazao je da nije bilo revanšizma u toj kompaniji, te da su nova radna mjesta opravdana zbog najavljene energetske krize. Prema njegovim riječima u jeku je pravedna tranzicija, i ona se mora desiti, jer je 2050. godina izlazna godina iz „uglja“, i da do tada treba obezbijediti energetsku stabilnost za državu.

„Stručne radne snage nedostaje, to je potpuno jasno. Ranije je postojala jedna agenda koja se slijepo poštovala. Povećali smo vroj zaoslenih i mehanizaciju“, kazao je Janjušević koji je naveo da je to, uz promjenu starosne strukture rezultiralo rekordnim rezultatima Rudnika uglja prošle godine.

Kako kaže, pravedna tranzicija je u jeku.

„Energetska tranzicija izaziva neki nemir, ali ta pravedna tranzicija očekuje svaki rudaski grad na svijetu. Pljevlja su grad gdje pravedna tranzicija mmože da bude zaista pravedna, jer imamo ozbiljne resurse i potencijal za razvoj, ne samo grada nego i države. U prvom redu moramo da obezbijedimo energetsku stabilnost za državu“, kazao je on.

Objasnio je da je predviđeno da 2050. godina bude godina „izlaska iz uglja“.

„Mnogo zemalja u regionu je napravilo grešku. Tako su Slovencima konsultanstske grupe kazale da godina izlazka mora biti 2038., a njihova Vlada je usvojila da bude 2033. To su greške koje mi ne smijemo da dopustimo“, rekao je Janjušević.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA