Izvršnog direktora „TOMontenegra smijenili zbog minusa od skoro četiri miliona eura

Vlada je smijenila izvršnog direktora TOMontenegra Marka Anžura, 14 mjeseci pošto je imenovan na tu poziciju.

Na njegovo mjesto je za vršioca dužnosti postavljen Vuk Stojanović, koji je do juče obavljao funkciju člana odbora direktora kompanije. Stojanović je zbog funkcije vršioca dužnosti razriješen sa pozicije člana odbora direktora, a osim njega u tom tijelu više nije ni Danilo Popović. Na njihove pozicije su došli Petar Glomazić, bivši izvršni direktor Montenegroerlajnza, kao i Giuseppe Regna iz švajcarske kompanije Amros global, koja se bavi konsultantskim uslugama u avio-industriji.

Glavni razlog za smjenu Anžura, kako Dan saznaje, jeste loše poslovanja TOMontenegra u ovoj godini. Prema pouzdanim informacijama, u prva dva kvartala gubitak kompanije je iznosio skoro četiri miliona eura. Anžur je u TOMontenegro, koji leti pod brendom Er Montenegra, došao u maju prošle godine. Lani je TOMontenegro poslovao sa plusom od tri i po miliona.

Predsjednik odbora direktora TOMontenegra Tihomir Dragaš kazao je „Danu“ da je poslovanje kompanije za prvo pola godine znatno odstupalo od plana usvojenog u aprilu 2024. godine, a da izvršni direktor nije reagovao u skladu sa očekivanjima odbora direktora kako bi se rezultat popravio.

– Imali smo nekoliko sjednica u poslednje vrijeme, a na sjednici održanoj 4. jula smo i usvojili plan rada do kraja godine. Prema planu usvojenom 4. jula, dobit kompanije na kraju godine je projektovana na 800 hiljada eura. Međutim, već nakon tri dana od usvajanja tog plana došlo je do odstupanja u njegovoj realizaciji u iznosu od 350 hiljada – pojasnio je Dragaš.

Istakao je da je tokom godine bilo dosta stvari koje su očekivali da će izvršni direktor mnogo bolje riješiti, ali da to nije bio slučaj, zbog čega su početkom juna alarmirali čelnike Ministarstva saobraćaja i obavijestili o situaciji u tom preduzeću. Kako je kazao, Ministarstvo saobraćaja i Vlada su odluku o smjeni Anžura donijeli uz konsultacije sa odborom direktora TOMontenegra.

Na pitanje da li je ugovor o najmu aviona sa Trejd erom za potrebe linije Podgorica – Tel Aviv bio jedan od razloga za smjenu, on je kazao da to nije bio razlog iako je tu bilo problema jer je iz bezbjednosnih razloga ta linija ukinuta. U pregovorima su pokušali smanjiti penale koji treba da se plate Trejd eru, jer je razlog za otkazivanja letova za Tel Aviv bila viša sila. Trejd er u prvoj rundi pregovora nije htio to da prihvati. Pregovore oko isplate penala vodio je upravo Anžur. Avion od Trejd era je iznajmljen najviše zbog linije Podgorica – Tel Aviv.

Anžur prema ugovoru potpisanom prošle godine nije imao pravo na otpremninu. Takođe, prema ugovoru izvršni direktor je mogao biti razriješen prije istekao mandata ako je odgovoran za neostvarivanje planiranih poslovnih rezultata.

Anžura je izabrala prethodna vlada Dritana Abazovića, na konkursu koje je sproveo prethodni odbor direktora TOMontenegra. Za taj konkurs se govorilo da je namješten upravo za Anžura, što su članovi prethodnog menadžmenta oštro negirali.

TOMontenegro je počeo s radom 2021. godine, a Stojanović je peti izvršni direktor. Prvo je na tu poziciju izabran Predrag Todorović, zatim, nakon što je podnio ostavku u 2022. godini, vršilac dužnosti je bila Dragana Frantov, pa je potom poslije nje vršilac dužnosti bio Saša Radović, da bi u maju na konkursu bio izabran Anžur. Slovenac je obavljao i funkcije akauntabl menadžera i komercijalnog direktora u kompaniji. Stojanović će osim v. d. izvršnog direktora, obavljati funkciju akauntabl menadžera.

U ovoj kompaniji će, osim izvršnog direktora, biti promijenjen i direktor finansija.

Uzeo bonus od 14 hiljada i nije ga prijavio Agenciji

Mark Anžur je po ugovoru imao pravo na bonus od četiri neto ugovorene zarade u slučaju pozitivnog finansijskog rezultata. Njegova osnovna zarada je bila 3.500 eura, ali je, prema podacima iz imovinskog kartona, uz to dobijao još dvije hiljade eura, pa je mjesečno primao pet i po hiljada eura.

Prema nezvaničnim informacijama „Dana“, njemu je u ovoj godini isplaćen bonus od 14 hiljada eura. „Dan“ je prije nekoliko mjeseci slao pitanja TOMontenegru u vezi sa bonusom za Anžura, problematizujući to, odnosno da li Anžur uopšte ima pravo na bonus, s obzirom na to da je u kompaniju došao u maju.

S Anžurom su juče pokušali da kontaktiraju putem telefona, ali nije odgovarao na pozive i poruke. On nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio bonus od 14 hiljada eura, a što je imao obavezu da uradi shodno zakonu.

foto: Air Montenegro

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA