Izmišljao presude i uzeo od Fonda PIO 200.000 eura?

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je optužnicu kolašinskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) od 28. juna, koja je podignuta protiv bivšeg javnog izvršitelja Vladana Bataka zbog sumnje u produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, odnosno da je oštetio klijente i Fond PIO za preko 200 hiljada eura.

To piše u rješenju, koje je 20. septembra donio predsjednik vijeća Višeg suda u Bijelom Polju Dragan Dašić, a koje je objavljeno na sajtu suda.

Tužilaštvo tereti Bataka da je, između ostalog na osnovu nepostojećih presuda donosio izvršna rješenja o naplati fiktivnog potraživanja koja je podnosio Centralnoj banci Crne Gore, koja je na osnovu takvih njegovih rješenja više puta blokirala račun Fonda PIO za iznos od 210 hiljada eura.

U obrazloženju tog rješenja, ističe se da je ODT u Kolašinu pred Osnovnim sudom u istom gradu, podiglo optužnicu protiv Bataka zbog osnovane sumnje da je učinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Osnovni sud u Kolašinu je zatim početkom jula ove godine dostavio spise Višem u Bijelom Polju, radi donošenja odluke o kontroli i potvrđivanju optužnice jer se u Kolašinu zbog nedovoljnog broja sudija, nije moglo formirati vijeće.

Isto ime i spor u više rješenja

U obrazloženju piše i da se Batak sumnjiči i da je donio rješenja o izvršenju, na osnovu presude iz 2019. godine, koja je donijeta u sporu koji je H.H. pokrenuo protiv Fonda PIO.

“Na taj način iskoristivši podatke iz svog završenog i već naplaćenog predmeta od 17. marta 2020. godine, odredivši rješenjima različite vrijednosti potraživanja koji ne odgovaraju dosuđenim iznosima iz izvršne isprave – rješenja nije dostavljao strankama radi presude Osnovnog suda, već ih je uputio Centralnoj banci radi realizacije naplate, pa je tako banci naloženo da izvrši blokadu računa izvršnog dužnika i sa istog prenese na poseban žiro-račun javnog izvršitelja, na koji način je u sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, a Fondu PIO nanio štetu”, piše o obrazloženju.

Ističe se i da iz izjašnjenja predstavnika Fonda PIO, proizilazi da je Fond u novembru 2023. godine tokom sačinjavanja odgovora po jednom zahtjevu saznao da se ime H.H., pominje u nekim rješenjima o izvršenju i onima koja su već naplaćena.

“Pa su tražili podatke od Centralne banke i na taj način utvrdili da se to ime pojavljuje u nekoliko rješenja o izvršenju koja su donijeta na osnovu iste izvršne isprave, samo na različite iznose. Ista situacija je bila i u odnosu na M. D. i R.B., s tim što je u tim rješenjima navođena i presuda suda u kojoj Fond PIO nije bio stranka u postupku. Od Fonda PIO je na taj način nezakonito naplaćeno 210.000 eura, od kojih je B.V. do sada vratio 95.431 euro, a ostao je dug od 109.521 euro”, piše u obrazloženju.

Advokat tražio obustavu postupka

U spisima piše i da je Batakov advokat zatražio da se postupak protiv njega obustavi, jer vjeruje da nema dokaza da je osnovano sumnjiv za djelo koje mu se na teret stavlja optužnicom. Između ostalog, tražio je i da se optužnica vrati a istraga dopuni.

“Imajući u vidu prethodno navedeno, kao i odbranu okrivljenog, može se zaključiti da činjenični opis optužnice sadrži sve elemente bića krivičnog djela koje se okrivljenom stavlja na teret, da su dokazi pribavljeni na zakonit način, te da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni izvršio isto, dok se pravo i potpuno činjenično stanje može utvrditi u skladu sa procesnim načelom kontradiktornosti, samo u postupku na glavnom pretresu”, navodi se u obrazloženju rješenja.

Batak je bio javni izvršitelj u Kolašinu, a bavio se slučajevima pred Osnovim sudom u toj i Opštini Bijelo Polje. Tim poslom se kako su pojasnili iz Komore javnih izvršitelja, bavio od marta 2017. do novembra prošle godine, kada je prekinuo posao na sopstveni zahtjev.

Batak je bio javni izvršitelj u Kolašinu, a bavio se slučajevima pred Osnovim sudom u toj i Opštini Bijelo Polje. Tim poslom se kako su pojasnili iz Komore javnih izvršitelja, bavio od marta 2017. do novembra prošle godine, kada je prekinuo posao na sopstveni zahtjev.

Jedan broj građana iz ovih gradova se već žalio “Vijestima” a nekoliko njih je pokrenulo postupke pred tamošnjim sudovima, zbog problema u njegovom radu. Građani tvrde da su i dalje na spisku dužnika za struju kod Elektroprivrede iako su uplatili novac, nakon što je Batak dug naplatio ali uplatu nije proknjižio i usmjerio novac do računa državne energetske kompanije. I Ministarstvo pravde je u novembru prošle godine Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijelo krivičnu prijavu protiv ovog izvršitelja zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja, pribavio imovinsku korist i nanio značajnu materijalnu štetu državnoj kasi i Fondu PIO.

Kazna može biti i zatvorska

Optužnica protiv Bataka je podignuta zbog osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, iz člana 416 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, u vezi člana 49 ovog zakonika.

“Službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. Ako je izvršenjem djela pribavljena imovinska korist u iznosu preko tri hiljade eura, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Produženo krivično djelo čini više istih ili istovrsnih krivičnih djela učinjenih u vremenskoj povezanosti i koja predstavljaju cjelinu zbog postojanja najmanje dvije od sljedećih okolnosti: istovjetnosti oštećenog, istovrsnosti predmeta djela, korišćenja iste situacije ili istog trajnog odnosa, jedinstva mjesta ili prostora izvršenja djela ili jedinstvenog umišljaja učinioca”, glase ti članovi i stavovi Krivičnog zakonika.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA