Izgradnju žičare od Cetinja do Lovćena razmatraće prilikom izrade budžeta za 2025.

Izgradnja druge trase žičare koja bi povezala Cetinje sa Lovćenom ove godine neće početi jer u ovogodišnjem rebalansu budžeta Vlada nije predvidjela novac. Iz Prijestonice ističu da su oni ispunili sve preduslove za nastavak gradnje žičare te da čekaju Vladu da za narednu godinu obezbijedi sredstva za projekat čija je vrijednost gotovo 60 miliona eura.

Za nastavak izgradnje žičare Cetinje – Lovćen, Senat Prijestonice je početkom godine donio zaključke koji je obavezuju da u cilju stvaranja preduslova za nastavak realizacije projekta odradi niz pripremnih radnji, kazali su Gradskoj iz kabineta gradonačelnika Cetinja.

„Prijestonica je odmah nakon donošenja predmetnih zaključaka sprovela javne nabavke, tenderske postupke za izradu ove tri analize i mogu reći sa zadovoljstvom u relativno kratkom roku, i prije zadatih rokova, završila izradu predmetnih analiza i dostavila ih Senatu Prijestonice, ali i Vladi CG i Ministarstvu finansija kako bi se preduzeli dalji koraci u cilju obezbjeđivanja finansijskih sredstava za nastavak realizacije ovog projekta“, kazao je zamjenik gradonačelnika Cetinja, Marko Brnović.

Iako su, kako ističe Brnović, sa premijerom Milojkom Spajićem vodili razgovore da se rebalansom ovogodišnjeg budžeta opredijele sredstva za realizaciju projekta, iz Ministarstva finansija objašnjavaju da je Prijestonica dostavila kompletiranu dokumentaciju kada je budžet za 2024. već bio usvojen i predat Skupštini na dalje razmatranje.

Iz resornog Ministarstva ističu da je projekat velikog značaja i biće u razmatranju prilikom izrade budžeta za 2025. godinu.

,,Ministarstvo finansija sprovodi intenzivne radnje na pripremi prijedloga Zakona o budžetu Crne Gore za 2025. godinu. Imajući u vidu da je izgradnja žičare od Lovćena (stanica Dub) do Cetinja jedan od strateških projekat za našu državu, način njegove realizacije svakako se razmatra. Međutim, s obzirom da je u pitanju višegodišnji projekat, kao i da je predviđena fazna izgradnja, u ovom trenutku, nije moguće predvidjeti precizne rokove, a isti će biti definisani kada postane sastavni dio Zakona o budžetu, koji će sadržati obavezno obrazloženje svih projekata pojedinačno“, kazali su iz Ministarstva finansija.

Izgradnja žičare od Lovćena do Cetinja dužine oko 15 kilometara predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih infrastrukturnih projekata Crne Gore, saglasni su sagovornici Gradske.

Foto: Opština Kotor

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA