Izabran novi Odbor EPCG, manjinski akcionari ogorčeni

Glasovima večinskog vlasnika napokon je izabran novi Odbor EPCG. Manjinski akcionari su poništili svoje glasačke listiće jer su ogorčeni postojećom situacijom.

Inače vanredna Skupština akcionara EPCG počela je nakon 11 sati zakašnjenja.

Novi članovi Odbora direktora EPCG, prema predlogu Vlade, su prof. dr Jovica Milanović, prof. dr Vladimir Katić, prof. dr Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić( PES).

Prof. dr Jovica Milanović dekan je Elektrotehničkog fakulteta u Mančesteru. Prof. dr Zoran Miljanić profesor je na ETF u Podgorici , a prof. dr Vladimir Katić profesor FTN u Novom Sadu.
Njih trojica u Odboru direktora EPCG su kao profesionalci- nezavisni članovi.

Simo Jokić predložen je ispred Pokreta Evropa sad (PES). Neven Gošović je diplomirani pravnik, a u Odbor EPCG predložen je u ime Demokrata.

Đonbalaj je građevinski inženjer, predložen je ispred Albanske alternative. Đonbalaj je bio član Odbora EPCG i u doskorašnjeg sazivu.

Milutin Đukanović (ZBCG) je inženjer elektrotehnike i u prethodna dva saziva bio je predsjednik Odbora direktora EPCG.

23.30 Dioničari će sada glasati za predložene kandidate. Glasanje će se obaviti preko glasačkih listića.

23.27 Manjinski akcionari pitaju kako Đonbalaj može biti član Odbora EPCG jer je, kako ističu, pravosnažno osuđen zbog“ primanja mita“, zatim sudi se sa EPCG zbog računa za struju, a EPCG u njegovom nelegalnom objektu otvara jednu od svojih poslovnica.

„Tražimo da Vlada provjeri sve te sumnje i da nas izvijesti o tome“, rekao je manjinski akcionar Golub Bojanić.

23.18 Na pitanje manjinskih akcionara i novinara da li Jokić ispunjava uslove da bude član Odbora direktora EPCG, v.d. sekretara Skupštine Predrag Krivokapić je rekao da Jokić ispunjava uslove.

23.15 V.d. sekretara Skupštine na zahtjev manjinskih akcionara upravo čita biografiju predloženih članova novog Odbora direktora EPCG.

Ono što akcionare najviše interesuje je radna biografija Sima Jokića, koji je kandidat PES–a za člana Odbora EPCG.

Jokić je inženjer elektrotehnike i zaposlen u preduzeću Vodovod i kanalizacija Nikšić.

23.10 Manjinski akcionar Nataša Backović je rekla da je krajnje nekorektno da im se na Skupštini čita biografija novih kandidata za Odbor direktora EPCG.

„Smatram da bi Vlada trebala u pisanoj formi da elaborira sve pogrešne radnje dosadašnjeg Odbora, pa da se to ovdje razmatra. Smatram i da u Odboru direktora EPCG trebao da bude predstavnik manjinskih akcionara…“, kazala je između ostalog Backović.

Smatra da je krajnje neprimjereno da Vlada bira članove Odbora direkrora EPCG iz redova političkih partija.

23.05 Manjinski akcionari traže da im se predstave biografije predloženih novih članova jer, iako to zakon nalaže, to nisu dobili prije početka Skupštine.

Traže i, kako je istakao Golub Bojanić, da im predstavnik državnog kapitala, a to je večeras Luka Prodanović, pojasni zašto je danas došlo do problema vezanih za predlog pojedinih kandidata za Odbor, te zašto Skupština kasni 11 sati.

„Ovo što se desilo danas svima nama ovdje treba da bude nauk da EPCG otmemo iz kandži politike. Zamolio bih gospodu političare Bečića, Mandića, Spajića, Abazovića da se kad je EPCG u pitanju manu poliike. Ovo je sramota za svu Vladu“, istakao je Bojanić.

Bojanić je rekao da neće glasati, uz poruku da EPCG treba pod hitno dati u privatizaciju.

22.54 Upravo je glasovima večinskog vlasnika- države, razriješen dosadašnji Odbor.

20:57 Vlada izglasala: Jokić član Odbora EPCG u ime PES-a

Vlada je večeras prihvatila da Simo Jokić bude član Odbora direktora Elektroprivrede u ime Pokreta Evropa sad.

Vlada je 23. februara 2024. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, stavila van snage tačku 2. Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 08-010/24-995, od 22. februara 2024. godine, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

„Vlada je predložila Skupštini akcionara „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić da za članove Odbora direktora izabere: Jovicu MilanovićaVladimira KatićaZorana MiljanićaMilutina ĐukanovićaTahira GjonbalajaNevena Gošovića i Sima Jokića„, dodaje se u saopštenju.

20.10 U toku telefonska sjednica Vlade, Simo Jokić novi predlog PES-a za odbor EPCG

Inženjer Simo Jokić iz Nikšića novi je predlog PES-a za člana odbora direktora EPCG. Taj predlog trebalo bi da usvoji Vlada na telefonskoj sjednici koja je u toku.

Jokić je kako saznaje portal RTNK zaposlen u nikšićkom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

U odbor EPCG predložen je umjesto Bojane Savić koja je takođe iz PES-a a koja je prema jučerašnjoj odluci Vlade trebala da bude izabrana u odbor EPCG na danađnjoj vanrednoj skupštini akcionara EPCG koja još uvijek nije počela, a bila je zakazana za danas u 12h.

Vanredna skupština akcionara EPCG biće održana večeras nakon telefonske sjednice Vlade.

18.55 Sjednica Vlade večeras, nakon toga Skupština EPCG

Vanredna Skupština akcionara biće odrźana večeras. To je upravo kazao v.d. sekretara Skupštine akcionara EPCG Predrag Krivokapić.

Skupština će biti održana nakon sjednice Vlade Crne Gore koja, kako nezvanično saznajemo treba da počne za oko 40 minuta.

Vlada će, saznaje Portal RTNK, ponovo razmatrati odluku o predloženim članovima Odbora direktora EPCG.

15.46 Bulatović: Konsultacije većinskog vlasnika EPCG još traju

Iako zakazana za 11h danas, vanredna Skupština akcionara EPCG još uvijek nije počela.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, koji predsjedava Skupštinom akcionara EPCG, upravo je saopštio da čekaju informacije.

„Konsultacije većinskog vlasnika još traju.Svi znate šta je danas bilo na dnevnom redu. Za početak zakazane Skupštine čekamo informaciju od većinskog vlasnika. Skupština danas treba da se održi“, rekao je Bulatović.

Manjinski akcionari EPCG su više nego ogorčeni. Kako navode, u istoriji EPCG ovakva situacija se nije dešavala.

Bulatović je rekao da se sjednica mora održati danas.

„Ukoliko ne bude postignut dogovor, Skupština će biti odložena u skladu sa statutom Društva“, rekao je Bulatović ne precizirajući o kakvom se „dogovoru“ radi.

Problem je, kako su pojedini mediji objavili, što je Vlada na jučerašnjoj sjednici predložila Bojanu Savić u ime PES-a za člana Odbora direktora EPCG. Na tu poziciju ranije stranački organi PES-a predložili su Radovana Bijelića. Promjeni te odluku, usprotivio se poslanik PES-a Vladimir Bakrač. On je to danas i potvrdio medijima ističući da želi da zaštiti mladog kolegu i odluku koja je donesena.

Manjiski akcionari danas su kazali da ne priznaju odluke „političke Vlade“ ,i da ne žele „politički Odbor EPCG“.

“ Što se tiče Vlade Crne Gore mislimo da je ovo jedna neozbiljnost. Zar oni misle da mi funkcionišemo kao oni. Ovo je ozbiljna kompanija, kako će biti kad ovo čuju tri eksperta koje je nadležno ministarstvo predložilo za Odbor EPCG. Gdje dolaze, u ovakav neuređen sistem što se tiče Vlade. Misli li se da je ovo premijera Spajića ili ministra Myjovića? Oni su samo došli tu gdje su na račun naroda. Ovo je nas, manjinskih akcionara. Ovo je čisto ponižavanje instituta manjinskog akcionara i akcionara. Mi amo ljudi koji smo uložili novac u ovu kompaniju. I ovako da se upravlja kompanijom. Ovo je zastiđe za državu“, rekao je Golub Bojanić manjinski akcionar.

Bulatović mu je na to odgovorio da vjeruje da će se za postojeću situaciju naći rješenje.

“ Ovo je neka nepredviđena situacija očekujemo svi da se riješi. Svakako sam saglasan da se ugled kompanije na ovaj način poljuljao, to je jasno. Ali sam ubijeđen da ćemo iz ovoga problema izaći i da ćemo funkcionisati u narednom periodu onako kako ovoj kompaniji dolikuje“, istakao je Bulatović.

Manjinski akcionar Nataša Backović je kazala da je zakon prekršen i nakon zakazivanja vanredne Skupštine. Manjinski akionari su trebali rekla je Backović, 20 dana prije održavanja Skupštine da dobiju imena novih članova Odbora direktora EPCG, ali to nije urađeno ni danas.

“ Vlada u ovome sastavu je politička i prekršila je sve zakone države. Nismo dobili materijal na način kako je to zakonom utvrđeno. Mi smo ispoštovali vas, došli smo na Skupštinu, da bismo ovdje doživljavali najveća poniženja od tamo nekih predstavnika političkih partija koje nisu ni postojale kad je postojala EPCG. Znači, EPCG su izgradili građani od svojih bruto zarada i doprinosa koje su platili. Kasnije je iz vlasništva građana prešla u vlasništvo države. Drźava nije 100 posto vlasnik EPCG. O ovoj Vladi je suvišno komentarisati kad ona nije uspjela za 3 sata koliko mi čekamo ovdje zvanično na zvanično zakazanoj Skupštini da da informaciju nego i dalje politički trguju. Mi nismo politička partija, mi smo EPCG, najveći privredni subjekat u državi. Oštro protestujem protiv političke Vlade i svih njenih partija zbog ovog današnjeg ponašanja. Ovo nema nikakve veze sa rukovodstvom EPCG, ali ima sa politikom i načinom vođenja države preko nas“, kazala je Backović.

Na današnjoj vanrednoj Skupštini trebalo je da se razriješi sadašnji Odbor direktora EPCG, a izabere novi.

Za članove Odbora direktora kompanije Vlada je predložila prof. dr Jovicu Milanovića, prof. dr Vladimira Katića, prof. dr Zorana Miljanića, Milutina Đukanovića, Tahira Đonbalaja, Nevena Gošovića i Bojanu Savić.

Biljana Brašnjo

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA