Ispituju da li je Joković bio u sukobu interesa

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković nije zatražio mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), prije odluke da se za pobjednika na tenderu za nabavku plastenika izabere firma koja je u vlasništvu njegovog rođaka. Zbog toga je Agencija pokrenula postupak ispitivanja eventualnog sukoba interesa u tom poslu, piše Pobjeda.

Postupak

„Ministar Vladimir Joković nije zatražio mišljenje od Agencije za sprečavanje korupcije povodom mogućeg sukoba interesa u postupku javne nabavke i distribucije plastenika od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, kazali su Pobjedi iz Agencije, odgovarajući na pitanje da li je Joković prije sklapanja posla sa preduzećem ,,Zeleni vrtovi“ tražio mišljenje Agencije o eventualnom postojanju konflikta interesa.

Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu Vladimir Joković, kupilo je za pola miliona eura 2.500 plastenika od firme ,,Zeleni vrtovi“ koja je u vlasništvu ministrovog rođaka Željka Tadića. Iz Ministarstva su prošle sedmice Danu saopštili da ministrov rodbinski odnos sa Tadićem nije imao nikavog uticaja na izbor ove firme za pobjednika konkursa, jer je ponudu cijenila nezavisna komisija.

„Na osnovu medijskih natpisa, Agencija će pokrenuti postupak radi utvrđivanja da li je u tom slučaju došlo do kršenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na sukob interesa“, rekli su Pobjedi iz Agencije.

Iz resora poljoprivrede kazali su ranije da slijede sve procedure i pravila u postupku javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a što, kako dodaju, u svakom slučaju isključuje mogućnost sukoba interesa.

„Tačno je da je ministar Joković u rodbinskim odnosima sa osnivačem ,,Zelenih vrtova“, ali se to u konkretnom slučaju ne može dovoditi u vezu sa dodjelom ugovora, jer su tenderi bili javni i ponavljani više puta, pri čemu je o izboru i rangiranju tenderske komisije ministar Joković saznao tek po donošenju odluke i potpisivanja ugovora. Dodjela ugovora je izvršena u otvorenom i restriktivnom postupku, pri čemu ministar Joković nije bio član tenderske komisije koja je odlučivala o ponudi firme ,,Zeleni vrtovi“, niti je na bilo koji način uticao na rad komisije, koja je nezavisna“, naveli su iz Ministarstva i dodali da je ponuđač morao da ispuni uslove propisane tenderom, da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da ministar ni na koji način nije uticao na odabir firme.

Pojašnjavaju da je taj resor u mandatu 42. Vlade donio odluku da se nabavi 2,5 hiljada plastenika na teret državnog bidžeta u cilju stimulisanja proizvodnje na malim parcelama i povećanja samodovoljnosti domaćinstava i lokalnog tržišta.

Tender

„Na prvom tenderu nije bilo prijava. Drugi tender je raspisan 27. jula 2022. godine, sa rokom podnošenja prijava do 11. avgusta 2022. i tada je dostavljena ponuda firme M&D Aligrudić kompani, koju je nezavisna komisija ocijenila nepotpunom. Treći tender je objavljen 10. novembra 2022. godine sa rokom podnošenja prijava do 25. novembra 2022, na koji je stigla jedna prijava koju je nezavisna komisija ocijenila ispravnom i prihvatila, a to je bila prijhava ,,Zelenih vrtova“, kazali su iz Ministarstva.

Odluka je donesena 1, a ugovor potpisan 22. decembra prošle godine, uz, kako navode, poštovanje svih procedura Zakona o javnim nabavkama.

„Ugovor je potpisan u iznosu od 499.851 euro sa PDV-om, a kupljeno je 2.500 plastenika. Želimo napomenuti da je svim zainteresovanim privrednim subjektima podjednako omogućeno podnošenje prijave i u tom smislu bi podjednako bile priznate kvalifikacije u slučaju ispunjavanja istih svim subjektima“, naveli su ranije iz Ministarstva.

Na primjedbe dijela građana da su plastenici lošeg kvaliteta i sporne konstrukcije, kao i da nijesu dobili uputstva i garantni list, iz Ministarstva su kazali da je ugovor sa Zelenim vrtovima potpisan u skladu sa tenderskom dokumentacijom i da uključuje pružanje uputstava i deklaracija uz plastenike, da je garancija proizvođača na foliju dvije godine, sa praktičnim vijekom upotrebe pet godina, dok je garancija na konstrukciju 80 godina. Naglasili su da im se do sada niko nije žalio ili vratio poklonjeni plastenik, ali da će razmotriti svaku primjedbu i preduzeti odgovarajuće mjere ako se utvrdi da postoji bilo kakav problem sa kvalitetom isporučenih plastenika. Radi se o plastenicima površine 50 kvadrata, izraelske proizvodnje, a namijenjeni su uzgoju povrća za domaćinstva. Folije su, navode, petoslojne, UV stabilne, a armatura konstrukcije je od staklenih vlakana i epoksidne smole.

Izvor: Pobjeda

Foto: Gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA