Ispitaće upis Vujovića u registar sindikata

Uprava za inspekcijski nadzor će sledeće sedmice uraditi nadzor u “EPCG – Željezara” kako bi ispitala zakonitost upisa Ivana Vujovića kao ovlašćenog predstavnika sindikata organizacija u registar koji vodi Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Menadžment nikšićke firme “EPCG – Željezara” tražio je od ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić da izbriše Vujovića iz registra ovlašćenih sindikalnih organizacija kao osobu koja zastupa sindikat ove kompanije, kao i da izbriše Kolektivni ugovor za ovu fabriku iz registra kolektivnih ugovora jer su ovi upisi bili, kako se tvrdi, nezakoniti i urađeni na osnovu netačnih podataka. Osim ministarki rada i Upravi za inspekcijske poslove – inspekciji rada je poslat dopis da uradi inspekcijski nadzor u vezi sa zakonitošću upisa Vujovića kao ovlašćenog sindikalnog predstavnika Željezare.

“Inspekcija rada još uvijek nije razmatrala predmetnu inicijativu za vršenje inspekcijskog nadzora. Nadzor će biti započet naredne sedmice”, zvanično je rečeno “Vijestima” iz ove Uprave.

Menadžment nikšićke fabrike je ukazao da je Vujović upisan kao ovlašćena osoba za sindikat prije zasnivanja radnog odnosa u fabrici u koju je došao sa Biroa rada, da ne postoji dokumentacija kojom se utvrđuje tačan broj članova sindikalne organizacije, kao i pristupne izjave zaposlenih sindikatu.

Vujović tvrdi da je Sindikat kojim predsjedava reprezentativan i da sve može da dokumentuje.

On je u dopisu izvršnoj direktorki “EPCG – Željezara” Nevenki Janković naveo da znaju da menadžment “pokušava da poništi kolektivni ugovor koji je potpisan po svim zakonima”.

“Sve što mislite da je nezakonito imate zakone naše države i mi smo tu sa našim pravnim zastupnicima da odbranimo istinu”, navodi Vujović.

foto: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA