Instruktori Monstata pisali direktoru te institucije: Traže uvećanje naknada?

Instruktori koje je Uprava za statistiku angažovala za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova uputili su u četvrtak predsjedniku te institucije Miroslavu Pejoviću zahtjev kojim traže da im se, usljed zahtijevanih uslova u kojima rade i haosa koji vlada u popisnom procesu, uvećaju nadoknade.

U dopisu koji su instruktori uputili Pejoviću, a u koji je Pobjeda imala uvid, navodi se kako, osim iscrpljujućeg angažovanja, rad na terenu zahtijeva i značajne finansijske izdatke koji nijesu obuhvaćeni predviđenim naknadama.

„Nakon par dana provedenih na terenu, smatramo da naknade za instruktore, definisane postojećom Odlukom o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama, ne odgovaraju težini i zahtjevima njihovog posla“, naveli su instruktori.

Oni u dopisu objašnjavaju da njihovo angažovanje značajno premašuje trajanje standardnog radnog vremena, obuhvata noćnu smjenu i uključuje cjelodnevi rad na terenu bez organizovanih obroka.

„Smatramo neophodnim uključivanje dnevne naknade za troškove ishrane i transporta koji se sprovode bez izuzetka svakog dana kao redovna aktivnost instruktora“, naveli su u dopisu.

Napominju i da učesnicima popisa još nijesu uplaćene već stečene naknade i avansi što, kako kažu, naročito zabrinjava ako se zna da među njima ima puno nezaposlenih osoba bez bilo kakvih primanja.

„S tim u vezi, a u cilju osuguravanja kvaliteta i efikasnosti sprovođenja popisa molimo Vas da hitno razmotrite mogućnost uvećanja naknada instruktorima kroz pomenute stavke i da iste budu sprovedene retroaktivno od početka popisa“, navedeno je u dopisu.

Instruktori, takođe, ističu da njihov rad podrazumjeva cjelodnevno angažovanje u trajanju od 12 do 15 sati kroz svakodnevnu organizaciju i pripremu popisnih aktivnosti, obuku dodijeljenih popisivača, obilazak popisnih krugova, pružanje podrške na terenu, provjeru na licu mjesta, kontrolu popisnog materijala, kao i koordinaciju sa popisnim komisijama u cilju procesuiranja popisnog materijala.

Zaključuju i kako je pripremna faza popisa, koji je počeo 3. decembra, obuhvatila složenu obuku i obimnu pripremu instruktora koji u tekućem procesu predstavljaju jedan od ključnih faktora za uspješnost sprovedenog popisa. 

Instruktori pokrenuli i peticiju

Instruktori Monstata pokrenuli su, prema saznanjima Pobjede, i peticiju kojom, takođe, zahtijevaju uvećanje naknada.

„Među njima se sada potpisuje peticija“, rekao je Pobjedi jedan od izvora uključenih u proces popisa.

Njihov izvor tvrdi i kako su instruktori i popisivači, usljed zahtijevanih uslova u kojima rade, počeli da otkazuju svoj angažman u popisnom procesu.

„Popisivači napuštaju, a isto rade i instruktori jer je riječ o vrlo teškim uslovima“, rekao je izvor Pobjede.

Što sleduje instruktore i popisivače?

Prema važećoj Odluci o rasporedu sredstava za finasiranje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, predsjednicima i članovima popisnih komisija, te instruktorima i popisivačima pripada dnevnica za obuku u iznosu od 18 eura i naknada za troškove mobilne telefonije u ukupnom iznosu od 15 eura.

Instruktore sljeduje i naknada za rad u visini od 100 eura, te naknada za pregled i kontrolu popisnih upitnika za koje se, u zavisnosti od vrste upitnika, dobija 20, 30 i 40 centi po upitniku.

Za kontrolu obilaska popisnog kruga prije popisivanja instruktorima pripada dnevnica od 18 eura i naknada za putne troškove od 15 eura po danu.

Kada je riječ o popisivačima, predviđeno je da njihova naknada, ukoliko je područje u kome obavljaju popis udaljeno i nepristupačno i ukoliko u tom području živi do 50 osoba, iznosi 75 eura.

Za ispravno popunjen upitnik popisivači, u zavisnosti od vrste upitnika, dobijaju 80 centi, dva i dva i po eura.

Dnevnica popisivača za kontrolu obilaska popisnog kruga prije popisa iznosi 18 eura, a sljeduje ih i naknada za putne troškove od 15 eura po danu.

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents