Inspektori za hranu izvršili 225 kontrola, napisali 19 kazni u vrijednosti 5.500 eura

Inspekcija za hranu u septembru izvršila je 225 inspekcijskih nadzora restorana, brze hrane i pekara. Zbog utvrđenih nepravilnosti je preduzeto 55 upravnih mjera, i to tri rješenja o stavljanju van prometa i uništenju hrane, bez dokaz o porijeklu, dva rješenja o privremenoj zabrani obavljanja pripreme i usluživanja hrane, sedam rješenja o otklanjanju nepravilnosti, 27 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i 19 novčanih kazni/prekršajnaih naloga u vrijednosti 5.550 eura.

“U izvještajnom periodu izvršeno je 19 kontrolnih pregleda radi provjere postupanja subjekata po rješenjima i ukazima inspektora. U septembru mjesecu 2023. izvršen je pregled 1.481 uvezene pošiljke hrane neživotinjskog porijekla i 581 pošiljka predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom. Pregledom je utvrđivana validnost i ispravnost prateće propisane dokumentacije (dokumentacijski pregled), izvršen je pregled sadržaja pošiljki, oznaka, pakovanja, količina, uključujući i provjeru temperaturnih lista tokom prevoza hrane (identifikacioni pregled), zatim fizički pregled tj. provjera hrane organoleptičkim pregledom i uzimanjem uzoraka za laboratorijsko ispitivanje radi provjere ispunjenosti propisanih zahtjeva bezbjednosti i kvaliteta“, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti (mikrobiologija, kontaminenti, rezidue pesticida), kako se navodi, uzeto je 380 uzoraka, a od pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom uzeto je 16 uzoraka.

„Nakon izvršenih pregleda i utvrđenog stepena usaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti, inspektori za hranu su donijeli 1439 rješenja o uvozu i stavljanju u slobodni promet bezbjednih pošiljki hrane neživotinjskog porijekla i 581 rješenje o stavljanju na tržište pošiljki materijala koji dolaze u kontakt sa hranom. Donijeta su 2 rješenja o zabrani uvoza: jedna pošiljka crnih maslina u količini od 3.788 kg zbog laboratorijske potvrde prisutnosti pesticida i jedna pošiljka sokova u količini od 9.715 litara zbog neusaglašenosti tj. razlikovanja vrijednosti sadržaja navedenih vitamina i minerala na oznaci i vrijednosti utvrđenih laboratorijskom analizom”, saopšteno je iz Uprave. 

Kako se dalje navodi, u septembru, Inspekciji za hranu podnijeto je 17 inicijativa/prijava koje su se odnosile proizvode isteklog roka upotrebe, nehigijenu u objektu, kupljeni proizvod nesvojstvenih organoleptičkih osobina, izmijenjenu boju i miris određene hrane. Po svakoj zaprimljenoj inicijativi izvršen je pregled, a o preduzetim mjerama i radnjama obaviješteni su podnosioci inicijativa koji su ostavili svoje podatke (mejl, adresu, telefon).

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA