Indeksi pod pritiskom rasta proizvođačkih cijena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali, jer je veći nego što se očekivalo rast proizvođačkih cijena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjio šanse da će američka centralna banka početi da smanjuje kamatne stope u junu.

Dow Jones indeks je oslabio 0,35 odsto na 38.905 bodova, dok je S&P indeks skliznuo 0,29 odsto na 5.150 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 odsto na 16.128 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najnoviji podaci pokazali su da su proizvođačke cijene u SAD-u u februaru porasle 0,6 odsto, dvostruko više nego što se očekivalo, i to najviše zbog rasta cijena benzina i hrane.

To je podstaklo korekciju cijena dionica u komunalnom i nekretninskom sektoru, koje su osjetljive na promjene kamatnih stopa.

Cijena dionice tehnološke zvijezde Nvidije pala je 3,2 odsto, povukavši cijeli sektor na niže u prosjeku za 1,8 odsto.

Od početka sedmice sektor proizvođača čipova pao je 3,5 odsto, jer su ulagači odlučili da povuku dio zarade s tržišta nakon nedavnog snažnog skoka njihovih cijena.

Iduće sedmice u fokusu ulagača biće sjednica Feda. Očekuje se da će centralna banka ostaviti kamatne stope nepromijenjene, a kako je u posljednja dva mjeseca inflacija ostala povišena, sve je manje šanse i da će Fed smanjiti kamate u junu.

Uprkos padu dva dana zaredom, indeksi su i dalje na putu blagih dobitaka u ovoj sedmici.

Od početka godine S&P 500 indeks i dalje je na dobitku otprilike osam odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,37 odsto na 7.743 boda, a frankfurtski DAX 0,11 odsto na 17.942 boda. Pariski CAC ojačao je 0,29 odsto na 8.161 bod.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA