Indeksi pali nakon poruka Feda

Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi pali treći dan zaredom, nakon što je američka centralna banka ponovo povećala kamatne stope i poručila da možda slijedi stanka u procesu zaoštravanja monetarne politike.

Dow Jones je oslabio 0,8 odsto na 33.414 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 odsto na 4.090 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 odsto na 12.025 bodova, prenosi Hrportfolio.

Kao što se očekivalo, na redovnoj sjednici čelnici Feda povećali su u srijedu ključne kamate za dodatnih 0,25 procentnih bodova, u rasponu od pet do 5,25 odsto.

To je bilo već deseto povećanje kamata zaredom, ali vjerovatno će, signalizirala je centralna banka, uslijediti pauza u ciklusu dok se ne vide dosadašnji učinci povećanja cijene novca.

Ipak, to ne znači da je ciklus podizanja kamata završen jer je predsjednik centralne banke Jerome Powell na konferenciji za medije kazao da je moguće i dalje povećanje ako to bude potrebno. O tome će se odlučivati na svakoj idućoj sjednici.
Powell je kazao da inflacija popušta, ali da je još dalek put do ciljanog nivoa od dva odsto.

„Smatramo da se inflacija neće spustiti tako brzo. Trebaće neko vrijeme, a u takvoj situaciji ne bi bilo prikladno smanjiti kamate i to nećemo učiniti“, poručio je Powell.

On je dodao i da se rast ekonomije usporava i da se trenutno čini izglednijim da će se ono “mekano prizemljiti” nego da će uroniti u recesiju.

I dok se povećanje Fedovih kamata očekivalo, ulagače su razočarale poruke da ciklus zaoštravanja monetarne politike još nije završen i da se ne može očekivati smanjenje kamata tako skoro.

Naime, posljednjih sedmica cijene dionica su rasle zahvaljujući, između ostalog, špekulacijama da će Fed na ovoj sjednici završiti ciklus podizanja kamata i da će već krajem ove godine početi da ih smanjuje.

Na evropskim berzama cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 odsto na 7.788 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 odsto na 15.815 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto na 7.403 boda.

Izvor: Mina business

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA