Indeksi pali drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi pali drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše da će zbog snažnog tržišta rada američka centralna banka povećati kamate agresivnije nego što se očekivalo.

Dow Jones je oslabio 1,07 odsto, na 33.922 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,79 odsto na 4.411 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 odsto na 13.679 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pad indeksa uslijedio je nakon izvještaja agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u junu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao gotovo 500 hiljada, najviše od polovine prošle godine, dok su analitičari očekivali rast od oko 220 hiljada,

Snažan rast zapošljavanja znači da će se potrošnja i inflacija zadržati na visokim nivoima, što bi moglo navesti Fed na agresivnije povećanje kamata nego što se očekivalo.

Na sjednici u junu čelnici Feda ostavili su kamate nepromijenjene dok se ne vidi kako će dosadašnje zaoštravanje monetarne politike uticati na ekonomiju i inflaciju.

Analitičari smatraju da je gotovo sigurno da će Fed na sjednici ovoga mjeseca dodatno povećati kamate 0,25 procentnih bodova.

Dosad se vjerovalo da će to biti posljednje povećanje kamata u ciklusu zaoštravanja monetarne politike, koji traje već više od godinu.

Međutim, s obzirom na nove podatke s tržišta rada, moguće je da će Fed ipak i na jesen nastaviti s podizanjem kamata.

„Izvještaj ADP-a pokazuje da Fed ne treba da bude zabrinut oko mogućeg slabljenja tržišta rada. Naprotiv, ti podaci daju mu razloga za dalje povećanje kamata“, kazao je Brad McMillan, direktor u kompaniji Commonwealth Financial Network.

U petak će u fokusu ulagača biti službeni izvještaj američkih vlasti o zapošljavanju u SAD-u.

Analitičari procjenjuju da je u junu broj zaposlenih povećan 225 hiljada, oko 110 hiljadamanje nego mjesec prije.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,17 odsto na 7.280 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,57 odsto na 15.528 bodova, a pariski CAC 3,13 odsto, na 7.082 boda.

Izvor: Mina

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA