Ibrahimović ćuti, uprava Luke Bar čeka tužilaštvo o postupanju Pješčića

Odbor direktora Luka Bar a.d. uvijek se odnosio profesionalno u cilju zaštite integriteta kompanije koju zastupa, pa ne može komentarisati radnje i ponašanje zaposlenog izvan prostora Luke i nakon radnog vremena sve dok nadležni organi ne utvrde okolnosti, nakon čega će donijeti odluku po navedenom slučaju. Ovako su odgovorili „Danu“ iz Odbora direktora Luke Bar, čiji je izvršni direktor u srijedu verbalno napao generalnog direktora Direktorata za željeznicu u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Momčila Jelića, koji ga je zbog prijetnji prijavio policiji.

Nakon što su odgovorili „Danu“ da ne mogu komentarisati radnje i ponašanje zaposlenog van radnog vremena, pitali su ih da li je izvršni direktor Ilija Pješčić u srijedu, između osam i devet sati ujutru, trebalo da bude na svom radnom mjestu, da li je u Podgorici bio iz poslovnih razloga i je li odbor direktora bio upoznat s tim.

– Nakon vaših dodatnih pitanja, predsjednik odbora direktora Darko Pekić još jednom ukazuje da će se odbor direktora u konačnom odrediti prema predmetnom slučaju tek nakon što bude došao u posjed svih relevantnih činjenica i nakon postupanja nadležnih organa – odgovorili su iz Luke Bar, piše „Dan“.

Za razliku od njih, iz Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović, nisu odgovorili na pitanja koja im je „Dan“ ovim povodom poslao. Pitali su ih kako komentarišu ponašanje izvršnog direktora Luke Bar, da li direktoru jednog državnog preduzeća dolikuje da prijeti pomoćniku ministra i da li će od odbora direktora tražiti da sankcioniše Pješčića. Na pitanja poslata mejlom, kako „Dan“ navodi, nisu dobili odgovore, a na pozive i pitanja upućena porukom nije odgovorio državni sekretar Ismet Latić, koji je zadužen za Luku Bar. Jelić je i državnog sekretara i ministra obavijestio o incidentu koji se dogodio u srijedu i prijavi koju je podnio protiv Pješčića.

Prema nezvaničnim saznanjima iz policije, postupajući tužilac saslušao je Pješčića i tražio da se izuzmu snimci sa video-kamera, kao bi prikupio sve podatke i odlučio po prijavi Momčila Jelića, piše „Dan“.

„Dan“ je juče objavio da je Pješčić u jednom podgoričkom lokalu verbalno napao Jelića i prijetio mu da će mu „lomiti kosti lagano“. Njih dvojica su prije dvije godine konkurisali za posao izvršnog direktora Luke Bar, kada je izabran Pješčić. Jelić je nakon toga podnio tužbu tražeći da se poništi konkurs za izbor izvršnog direktora

„Dan“ je krajem jula pisao da je Osnovni sud u Baru donio presudu kojom se poništava odluka Odbora direktora Luke Bar o izboru Ilije Pješčića za izvršnog direktora te državne kompanije i nalaže se ponovni izbor izvršnog direktora između prijavljenih kandidata u roku od osam dana. Presuda je donesena početkom jula, ali odbor direktora nije ponovo birao izvršnog direktora, već je uložio žalbu na tu presudu kod višestepenog suda.

Osnovni sud u Baru je najprije presudio u korist Luke Bar, nakon čega je Viši sud vratio suđenje na ponovni postupak, a Osnovni sud je presudio u korist Jelića.

Postupiće u skladu sa zakonom

Nadležne u Luci Bar „Dan“ je pitao i dokle je stigao spor oko konkursa za izbor izvršnog direktora.

– Na vaše pitanje u vezi sa presudom Osnovnog suda u Baru za izbor direktora preduzeća Odbor direktora ne može zauzimati stav do ukupnog okončanja pravnog postupka, kada presuda bude pravosnažna i izvršna, nakon čega će, na pravi način, postupiti u skladu sa zakonom u ovom pravnom postupku – naveli su iz Luke Bar, piše „Dan“.

Ovo preduzeće je podnijelo žalbu nakon što je Osnovni sud u Baru presudio u korist Jelića.

Foto: Luka Bar

NIKŠIĆ PROGNOZA