I novi revizor utvrdio nepravilnosti u ŽICG

Revizor “ABC Global Financijal Services Group” saopštio je da zbog nepravilnosti i nejasnoća u izvještaju Željezničke infrastrukture (ŽICG) ne može da da svoje mišljenje na poslovne izvještaje i bilanse te državne kompanije 2022. godinu.

To je navedeno u revizorskom izvještaju koji je ŽICG juče objavio na sajtu Montenegro berze nakon što je u “Vijestima” objevljen tekst da ovo kompanija još nije objavila revizorski izvještaj za 2022. godinu, iako je usvojen prije mjesec dana, kao i da je u 2023. godini ostvario negativno poslovanje od 3,1 milion eura.

Uprava ŽICG je prvo za revizora poslovanja u 2022. godini, prošle godine izabrala “HLB Mont Audit”, koji je uradio reviziju i otkrio veliki broj nepravilnosti u finansijskom izvještajima zbog čega se uzdržao od izražavanja mišljenja, što se smatra lošom ocjenom.

Međutim, uprava kompanije se odlučila na neuobičajan pristup – da ne konstatuje taj izvještaj revizora već da bira novog revizora, koja je sada saopštio isti nalaz.

I “ABC Global”, kao i ranije “HLB Mont Audit”, kao glavne zamjerke navode nezakonito knjiženje uplata koje je kompanije dobijala iz budžeta za vraćanje dugova kao svog prihoda umjesto pozajmice, da je 2,2 miliona eura trebalo knjižiti kao pasivno razgraničenje za 2023, a ne kao prihod za 2022. čime je netačno prikazan pozitivan rezultat za tu godinu.

Ponovo je utvrđeno pogrešno knjiženje nekretnina, postrojenja i opreme što je onemogućilo obračun računovodstvene i poreske amortizacije i obračun privremenih poreskih razlika, da je netačno obračunata amortizacije za poreske svrhe, da nisu iskazani efekti privremenih poreskih razlika.

Suština oba revizorska izvještaja su da kompanija mora ponovo da napravi finansijske izvještaje za 2022. godinu sa istinitim i provjerenim podacima, da prikaže tačan poslovni rezultat, koji bi zbog isknjižavanja netačno unesenih prihoda bio negativan a ne pozitivan.

Takođe oba revizora su otkrila da je sporno 26,9 miliona eura koje je ŽICG dobio od države od 2016. do 2022. godine za vraćanje kredita i koje je nepravilno knjižio kao prihod, a ne kao pozajmicu koja treba da se vrati.

Oba revizora su ukazala da se ovo pitanje treba rješiti sa nadležnim ministarstvom saobraćaja i pomorstva i Vladom kao većinskim vlasnikom.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA