Hercegnovski hotelijeri očekuju rekordnu sezonu

Na hercegnovskoj rivijeri tokom aprila boravi skoro 7.000 gostiju, duplo više nego u istom mjesecu prethodne godine. To, uz dobar početak bukinga za ljeto, turističkim poslenicima uliva optimizam da će poslovna godina biti rekordna. Trenutno je otvoreno 20 hotela, a gosti su uglavnom iz Zapadne Evrope.

U nekim objektima hotelskog preduzeća „Carine“ kapaciteti su popunjeni još od februara. Slično je i u luksuznom hotelu sa pet zvjezdica „Lazure“ u Meljinama.

Menadžerka Ivana Mazuka kaže da je interesovanje gostiju veliko za čitavo ljeto, ali i kasnije, sve do novembra. U bukingu prednjače Britanci, slijede Francuzi i Njemci.

„Zaista je veliko interesovanje, naročito je u Velikoj Britaniji veliki ‘hajp’ za crnogorsko primorje. To su mi potvrdili mnogi partneri“, kaže Mazuka.

Idiličnu sliku, ali i odmor gostima koji dolaze iz daleka, kvare gužve na graničnim prelazima, na trajektu i na magistrali.

„Naši gosti koji dolaze preko aerodroma Dubrovnik, moraju do nas doći autobusima ili automobilima preko graničnog prelaza Debeli brijeg. Ako nakon dugog puta, na granici čekaju satima, naravno da će biti nervozni i da to nije dobro za naš imidž“, kaže Mazuka.

Ona apeluje na nadležne da pokušaju da postignu dogovor sa susjednom Hrvatskom, ako je ikako moguće, da se ubrza procedura za putnike koji su u tranzitu za Crnu Goru.

Nije bolja situacija ni sa transportom putnika sa aerodroma Podgorica i Tivat.

„Gužve na putevima, naročito na trajektnom prelazu, gdje još uvijek nemamo dovoljan broj trajekata, ukoliko se ne riješe do početka sezone, mogu se za sljedeće ljeto vratiti kao bumerang“, kaže sagovornica.

Ona ističe da je predsezona dobra, najave za sezonu odlične, ali da je potrebno riješiti problem u saobraćajnioj infrastrukturi kako bi se uspješan trend nastavio.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA