Hadžić: Povećanje minimalnih penzija prvi korak programa Evropa Sad 2

Sve političke igre, koje slušamo ovih dana ja razumijem i pospješujem da se debatuje, ali razgovarajmo činjenicama, netačne navode i širenje neke galame demantovat ćemo djelima jer mi nijesmo preuzeli vlast radi vlasti, već da bi pomogli da naši građani dostignu standard života dostojan čovjeka onog u Evropskoj uniji, saopštio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju finansije i budžet, iz Kluba poslanika PES-a Seid Hadžić.

– Lijepe stvari se dešavaju ovih dana u državi, Crna Gora svakim danom je bliža Evropi na svim poljima. Promjene su nastavljene, ovo je momentum za slavlje i radost jer ispravljamo nepravde i omogućujemo dostojanstven život najugroženijim.  Raduje me da je povećanje minimalnih penzija koje slijedi prvi korak Programa Evropa Sad 2, koji će se realizovati u potpunosti, kao što je to i obećano građanima. Krenuli smo od najugrozenije kategorije penzionera i tako pravimo ravnopravan socijalni balans naših građana, koji su dali mnogo ovoj zemlji, a na rubu su egzistencije i mi im konačno tu nepravdu ispravljamo, naveo je Hadžić.

Ističe da ćemo imati najminimalniji izjednačeni iznos u Evropi za odlazak u penziju, te da se očekuje rast minimalne penzije od januara 2024. godine od nevjerovatnih 52 odsto. 

– Ova mjera obuhvata 74 hiljade penzionera i to one koje su primali minimalnu penziju, kao i drugu grupu korisnika koja prima penziju u intervalu od trenutno najniže do novog iznosa penzije koji će biti utvrđen predlogom Zakona. Dakle, obavještavamo građane da je postignuta saglasnost sa svim socijalnim partnerima i starosna granica izjednačena muško/žensko za odlazak u penziju sa 65 godina starosti, što je najminimalniji iznos u Evropi (uzmimo kao primjer Luxembur gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina ili Njemačke gdje je starosna granica izjednačena na 65 godina i 11 mjeseci). Napominjem, radi se o najugroženijoj kategoriji naših građana. Mi njima želimo obezbijediti dostojanstvenu starost jer su oni izgradili ovu državu i oni to zaslužuju, naveo je on.

Napominje da se država neće zadužiti povodom ovog uvećanja minimalne penzije, već će se sredstva obezbijediti iz sopstvenih izvora, a o tome tek slijedi debata i rasprava na temu budžeta.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA