Građanima Pljevalja 2,8 miliona za povećanje energetske efikasnosti

Za sve mjere energetske efikasnosti u opštini Pljevlja oformljen je budžet od 2,8 miliona i za mjesec dana pristiglo je oko 1200 prijava na adresu Eko Fonda koji implementira ovaj projekta. To je rečeno na tribini koju je u ovom gradu organizovao Eko Fond sa ciljem informisanja građana o mogućnostima prijavljivanja na Javni konkurs za dodjelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Direktor Eko Fonda Draško Boljević podsjetio je da je Crna Gora prošle godine je dobila od Evropske Komisije 30 miliona eura za saniranje energetske krize od čega je 11,5 miliona opredijeljeno za implementaciju energetske efikasnosti.

„Tih 11,5 miliona je podijeljeno na sledeći način: 8 miliona za građane i 3,5 miliona za hotelsku industriju. Ovaj program usvojila je Vlada Crne Gore dok je Eko Fond institucija koja implementira ovu odluku. Od 8 miliona, koliko je opredijeljeno za građane,  2 miliona izdvojeno je za građane opštine Pljevlja dok je 6 miliona za ostatak Crne Gore“, kazao je Boljević.

On je podsjetio i da je Opština Pljevlja  za implementaciju ovih projekata izdvojila iz budžeta 300.000 eura dok je Eko Fond iz svog budžeta izdvojio dodatnih 500.000 eura što znači da je za sve mjere energetske efikasnosti u opštini Pljevlja budžet od 2,8 miliona.

Građani koji su prisustvovali u velikom broju kao jedan od glavnigh problema naveli su firme koje su uključene u realizaciju projekta odnosno cijenu uslunjihove usluge , koja je, kako smatraju, previsoka.

Boljević zato pozvao i građane i firme da se prijave za realizaciju ovih poslova kako neke firme nebi imale monopol i diktirale cijene.

„Ovo je prva faza koja se sada realizuje u Crnoj Gori i od toga kako bude sada implementirana tako ćemo na raspolaganju imati sledeću tranšu novca. Mi smo najmanje novca dobili od svih zemalja bivše Jugoslavije i naši Evropski partneri nas sada svjesno testiraju i od nas zavisi koliko ćemo novca dobiti na sledećoj raspodjeli“, ističe Boljević.

Odgovarajući na jednu od primjedbi građana, pomoćnik direktora Eko Fonda Nemanja Peković    pojasnio je da je cijena od 25,5 eura po metru kvadratnom za urađenu fasadu tokom prošlogodišnjeg projekta bila takva zbog PDV-a koji nije bio uključen u taj projekat.

„To je program koji je Opština sprovodila sa UNDP-em i taj program je bio oslobođen PDV-a. Na ovu cijenu kada dodate PDV ona prelazi 30 eura po kvadratu. Ovo je program koji nije oslobođen PDV-a pa je ta razlika u cijeni vrlo mala. Ja ne stajem na stranu izvođača radova već samo upoređujem cijene prošlogodišnjeg i ovog programa“, pojasnio je Peković.

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš  podsjetio je da se za sve mjere poboljšanja energetske efikasnosti građani subvencionišu sa 60 odsto dok se za prelazak na korišćenje peleta građani subvencionišu sa 70 odsto, s tim da maksimalna subvencija ne prelazi 10.000 eura.

“Prije nekoliko dana donijeli smo odluku da visinu subvencije za termofasade sa 5000 podignemo na 7000 eura kao i da subvenciju za kupovinu peći za pelet sa dosadašnjih 2000 podignemo na 3000eura“, naglasio je Vraneš.

Projekat je otvoren do utroška sredstava a poziv za izvođače radova je otvoren do kraja trajanja samog konkursa.

foto: Agencija CG News

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA