Građani se bore za opstanak, najugroženiji penzioneri

Životni standard crnogorskih građana rastom inflacije znatno je ugrožen u poslednjih godinu i po, a tome svjedoči gotovo svakodnevni rast cijena osnovnih životnih namirnica. U istom periodu plate i penzije jesu porasle znatno u odnosu na period od nezavisnosti države, međutim, djeluje da je rast cijena u velikoj mjeri „progutao“ rast penzija i zarada.

Kada se pogleda trenutni životni standard, većina građana radi za plate znatno ispod prosječne, koja, prema poslednjim podacima, iznosi oko 797 eura, dok je za potrošačku korpu potrebno više od 800 eura, a penzioneri su još ugroženiji jer minimalna penzija iznosi 282 eura, piše Dan.

Da je standard građana loš, ali da su najugroženiji penzioneri, smatra predsjednik NVO „Borba protiv siromaštva“ Radovan Tošković, koji ističe da je razlog sve težeg života sugrađana odmetnutost crnogorske političke elite od realnog života.

– U Crnoj Gori vlada diktatura političkih stranaka koje su okupirale sopstveni narod i sprovode stranačko nasilje. Od strane političkih elita građanima je nametnuto siromaštvo, dok vlastodršci žive luksuzan život kao rijetko gdje u Evropi. Politička klasa protjerala je moral iz politike i javnog života, a laž i manipulacija postali su osnovni oblici političkog djelovanja a korupcija i pohlepa postale su vrline. Svjedoci smo poslednjih godina da je nova politička elita, koja je preuzela vlast nakon trodecenijskog režima, sve što je kritikovala sada sprovodi još primitivnije. Sve državne privilegije su zadržane, a dijelom i uvećane, što pokazuje licemjerje političkih stranaka – smatra Tošković.

Tošković ističe i da brojna istraživanja pokazuju da većina građana jedva preživljava, ali da nadležni ne haju za to, te da partije koje su sada na vlasti ili na nju pretenduju, samo žele da zauzmu pozicije moći, a ne da rješavaju nagomilane probleme.

– Očigledno da je narod prevaren nakon smjene DPS-a, te da je nastavljen stranački teror nad narodom, koji dovodi da se političke vrhuške bogate, a narod postaje sve siromašniji. Većina građana bori se za goli opstanak, a među njima najugroženiji su penzioneri. Velika većina od 130.000 penzionera ugrožena je mizernim penzijama, koje nisu dovoljne ni za ishranu, nabavku ljekova, kao ni za ostale potrebe. U prosjeku penzioneri u Crnoj Gori u penziji uživaju oko devet godina, a mnogi i manje. Crna Gora zauzima i visoko mjesto u svijetu po broju siromašnih građana, a i po broju samoubistava, što pokazuje da mnogi građani žive u izuzetno nepovoljnim ekonomskim uslovima. Sve to govori da nadležni očigledno ne žele da rešavaju nagomilane probleme. Kada bi se malo povelo računa, i došlo do ukidanja nekih privilegija brojnim funkcionerima, riješili bi se nagomilani problemi penzionera, ali i drugih ugroženih kategorija građana – zaključio je Tošković.

Plate „jede“ inflacija, cijene „evropske“

Iako je životni standard u Crnoj Gori mnogo niži nego u zemljama Evropske unije, poslednjih dana primjetno je da su cijene određenih proizvoda kod nas više. Tako su, recimo, pojedine vrste mesa, mlijeka ili brašna jeftinije u Briselu ili Barseloni nego u Podgorici. Tome svjedoči i to što građani po namirnice idu u susjedne države, o čemu su mediji u poslednje vrijeme često pisali. Takođe, nedavno je i analiza sajta „Numbeo“ pokazala da su za samo pet mjeseci troškovi života u Crnoj Gori veći za 100 eura, te da je za život četvoročlane porodice samo u Podgorici neophodno preko 2.000 eura.

Foto: Shutterstock

NIKŠIĆ PROGNOZA