„Gradićemo najveće turističke komplekse u Crnoj Gori“

Nerezidentni ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Crnoj Gori Faisalo Ghazi Ismail Hifzi kaže da je njegova država zahvalna Vladi Crne Gore za podršku kandidaturi Rijada za domaćina svjetske izložbe EXPO 2030. i najavljuje brojne investicije, među kojima je posebno značajna izgradnja turističkog kompleksa u opštini Ulcinj, koja može biti veća i od Portonovog i Porto Montenegra.

Ambasador Hifzi je u intervjuu za „Dan“ ocijenio da Kraljevina Saudijska Arabija i Crna Gora imaju srdačne prijateljske odnose koje karakteriše međusobno povjerenje i podrška, što odražava želju obje zemlje da taj odnos jačaju i razvijaju na način koji služi njihovim zajedničkim interesima.

– Odnosi između dviju zemalja poslednjih godina bilježe značajan rast i dinamiku, od posjeta većeg broja ministara do potpisivanja više memoranduma o razumijevanju. Trenutno se radi na potpisivanju sporazuma koji će služiti jačanju bilateralnih odnosa dviju zemalja u svim mogućim sektorima. Crna Gora je postala atraktivna turistička destinacija za državljane Saudijske Arabije, i zbog odluke Vlade Crne Gore da tokom ljetnjeg perioda izuzme saudijske državljane od ulaznih viza, kao i zbog pokretanja direktnih letova, što je doprinijelo porastu broja turista koji dolaze iz Kraljevine – kaže ambasador.

On ističe da je, s druge strane, važno napomenuti da je Crna Gora bila među prvim državama čijim je građanima omogućeno da po dolasku u Kraljevinu dobiju vizu sa aerodroma.

– Što se tiče investicija, važno je istaći da je potpisan memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore, Opštine Grad Ulcinj i Saudi Al Shiddi Group o mogućnosti razvoja turističkog kompleksa u dijelu rta Mavrijana u Ulcinju, sa ciljem razvoja opština Tivat i Ulcinj i otvaranja novih radnih mjesta u ova dva grada. Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari opisao je projekat kao jednu od najvećih investicija, možda i veću od Portonovog i Porto Montenegra. A ovo je samo početak – kaže ambasador Hifzi.

Komentarišući činjenicu da je Vlada Crne Gore najavila podršku kandidaturi Kraljevine za domaćina Svjetske izložbe EXPO 2030, uz zahvalnost kabinetu Dritana Abazovića, ambasador Hifzi kaže da ta podrška nije bila iznenađujuća u svjetlu postojećih mogućnosti koje služe zajedničkim interesima dviju zemalja, u cilju jačanja bilateralnih odnosa, uključujući koordinaciju rada i saradnju u okviru međunarodnih multilateralnih organizacija.

– Glas Crne Gore, pored glasova više od 130 drugih zemalja koje je dobila Kraljevina, proizašao je samo iz povjerenja koje je međunarodna zajednica ukazala Kraljevini i njenim sposobnostima da organizuje neviđenu, izuzetnu izložbu. Ako pogledate istoriju svjetskih izložbi, vidjećete da su domaćini uglavnom bili iz Sjeverne Amerike, Evrope i daleke Azije. Bliski istok, Sjeverna Afrika i Južna Azija nisu imali priliku da budu domaćini Svjetske izložbe sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata 2020. Svjetska izložba je višestruki događaj koji se dotiče kulture, ekonomije, inovacija i međunarodne saradnje za razliku od megasportskih događaja koji imaju tendenciju da budu specijalizovani sa uskim fokusom. Svjetske izložbe su poput Olimpijade inovacija i međunarodne saradnje. Ove vrijednosti Svjetske izložbe usklađene su sa ciljevima Vizije 2030, koja ima za cilj stvaranje živog društva, uspješne ekonomije i ambiciozne nacije – naglašava ambasador.

On ističe da je 2030. godina značajna prekretnica za Saudijsku Arabiju i svijet.

– U Saudijskoj Arabiji ćemo proslaviti dostignuća neviđenog Nacionalnog programa transformacije u okviru Vizije 2030. Tema (Zajedno za predviđanje sjutra) je o budućnosti naše zajedničke planete i kako možemo koristiti predviđanje kao ljudi, gradovi i nacije da se pripremimo za neizvjesnu budućnost i da postavimo put ka održivoj budućnosti. Ovo nam je veoma drago jer je sama Vizija 2030 primjer vizionarskog predviđanja na djelu – naglašava Faisalo Ghazi Ismail Hifzi.

Prema njegovim riječima, Kraljevina Saudijska Arabija vidi Rijad EXPO 2030 kao portal u budućnost naše planete.

– Izabrali smo riječ „predviđanje“ kao našu glavnu temu jer takođe želimo da naglasimo važnost fokusiranja na „dugoročno“, a ne samo na hitne potrebe današnjice. Tema (Zajedno za predviđanje sjutra) je poziv svakoj zemlji da donese svoje jedinstvene aspiracije i viziju budućnosti o našoj zajedničkoj planeti, na kojoj treba da radimo zajedno kako bi 10 milijardi ljudi do 2050. godine moglo da živi u prosperitetnom i održivom životu. To bi bilo prvi put da će Svjetska izložba, pored isticanja dostignuća i inovacija iz cijelog svijeta, ponuditi i najraznovrsniju viziju dugoročne budućnosti čovječanstva. Ovo je potrebno više nego ikad i danas ne postoji druga globalna platforma za to – kaže on.

Ambasador posebno ističe činjenicu da će paket pomoći opredijeljen za zemlje u razvoju iznositi 343 miliona dolara, a on će pomoći zemljama da izgrade i animiraju svoje paviljone i pokažu svoju kulturu.

– Takođe ćemo pomoći u stvaranju i finansiranju partnerstava sa više zainteresovanih strana koja unapređuju ciljeve održivog razvoja i našu temu i podteme EXPO. Naš „Colaborative Change Corner“ – Ekpo C3 kako ga zovemo – finansiraće, inkubirati i skalirati međunarodne projekte počevši od 2025. godine, i predstavljati ih na EXPO. Zemlje koje podržavaju kandidaturu Kraljevine, uključujući i Crnu Goru, vjerovale su u sposobnost Rijada da okupi najbolje svjetske umove, ideje i rješenja, kako bi nastavio put čovječanstva ka napretku. Cijenimo i pozdravljamo ovo povjerenje, koje predstavlja osnovu za zajedničku saradnju koja koristi svim stranama i partnerima – kaže saudijski ambasador.

On kaže da bi bilo dobro da čitaoci pročitaju i malo statističkih podataka o gradu domaćinu EXPO 2030, Rijadu.

– Važno je napomenuti da je prema Indeksu pametnih gradova Instituta za razvoj menadžmenta (IMD) Rijad bio treći najpametniji grad među glavnim gradovima država G20, a Kraljevina druga najbolja zemlja među 63 zemlje, u smislu učinka u IMD World Competitiveness Iaerbook 2022. Kraljevina je takođe zauzela prvo mjesto na globalnom nivou u indeksu digitalne transformacije i čvrsto vjerujemo da će je tekući projekti u Rijadu transformisati u jedan od 10 najvećih gradskih ekonomija na svijetu – naglašava ambasador Hifzi.

Odgovarajući na pitanje koja je to podrška Kraljevine Saudijske Arabije Crnoj Gori koju je u nekoliko navrata najavio premijer Dritan Abazović, ambasador Hifzi kaže da u svjetlu svoje stalne težnje da izgradi konstruktivne i partnerske odnose sa prijateljskim zemljama, Kraljevina Saudijska Arabija je podržala mnoge projekte širom svijeta, a naravno da ih ima mnogo na Zapadnom Balkanu, uključujući više sektora, kao što su npr. obrazovanje, infrastruktura, poljoprivreda i energetika.

– U vezi sa finansiranjem razvojnih projekata u Crnoj Gori od strane Kraljevine, održano je više sastanaka sa Vladom Crne Gore na kojima su identifikovani njeni prioritetni projekti, kako bi se uz podršku Kraljevine omogućila realizacija ovih projekata. Ova podrška dolazi u skladu sa željom Kraljevstva da stane uz svoje partnere u procesu izgradnje i postizanja napretka i prosperiteta. Projekti koje crnogorska vlada očekuje da će se razviti svakako će biti predmet velike pažnje u Vladi moje zemlje, sa ciljem da podrži napore Crne Gore u sprovođenju njenih razvojnih planova – zaključuje ambasador Faisalo Ghazi Ismail Hifzi.

Posvećeni stvaranju nasleđa

Ambasador Faisalo Ghazi Ismail Hifzi ističe da su u Saudijskoj Arabiji veoma posvećeni stvaranju značajnog nasleđa u dva aspekta.

– Prvi aspekt je: izgradnja kapaciteta; što je veoma važno i na tome ćemo raditi kroz istraživački angažman i alate. Pozvaćemo sve zainteresovane zemlje da učestvuju, kako u istraživanju, tako i u istraživačkim dijalozima koje ćemo organizovati prije i tokom Rijad EXPO 2030. Drugi aspekt je: kolaborativna inovacija za zajedničke dugoročne izazove; i ovdje ćemo pozvati zemlje da učestvuju u rešenjima koja odgovaraju njihovim prioritetima ili da podijele rešenja koja imaju sa zemljama kojima je to potrebno. Rijad će olakšati ovu platformu koja je tokom EXPO dio naših izloga najboljih praksi i globalnog uticaja. Nakon EXPO nastavićemo da njegujemo i olakšavamo ove mreže oko specifičnih rešenja – kaže on.

Foto: DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA