Gorčević sa Dreseom: Vlada posvećena održanju makroekonomske stabilnosti

Očuvanje makroekonomske stabilnosti i poboljšanje životnog standarda zahtijevaju odgovorne domaće politike i sveobuhvatne reforme koje će podstaći rast i razvoj, a Crna Gora čini sve kako bi obezbijedila finansijsku stabilnost i osigurala ekonomski napredak, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u razgovoru sa zamjenikom izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Lukom Dreseom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, Gorčević je istakla da su upravo izvještaji i prognoze Međunarodnog monetarnog fonda od posebnog značaja za kreiranje i vođenje ekonomske politike i osiguranje dugoročnog rasta i razvoja.

– Vlada je snažno opredijeljena da, kroz sveobuhvatne reforme, kako one u oblasti vladavine prava, tako i one na polju ekonomije i finansija, stvori uslove za dinamičan ekonomski rast i razvoj koji će osigurati bolji kvalitet života građana – kazala je Gorčević.

Ona je predstavila aktivnosti Vlade koje se odnose na priremu za korišćenje sredstava EU u okviru novog Plana rasta za Zapadni Balkan. Istakla je da je Vlada u kratkim rokovima pripremila i usvojila nacrt Reformske agende za Instrument EU za reformu i rast.

– Definisali smo 60 reformskih mjera u okviru tri oblasti: Poslovno okruženje i razvoj privatnog sektora; Digizalna i energetska/zelena tranzicija i Razvoj ljudskog kapitala, uz dodatne mjere u oblasti vladavine prava – kazala je Gorčević.

Zamjenik izvršnog direktora MMF-a Luka Drese je ukazao na potrebu dobre koordinacije različitih instrumenata podrške EU, posebno poput Plana rasta, koji bi mogli uticati na fiskalni prostor, s ciljem kreiranja dugoročno održive politike upravljanja javnim finansijama.

Drese je kazao da pored Crne Gore, MMF ima saradnju sa nekoliko balkanskih država, ali i sa Moldavijom, Ukrajinom i Gruzijom, od kojih mnoge imaju status kandidata za članstvo u EU. U tom kontekstu, istakao je da MMF podržava ove države u procesu evropske integracije, ciljevima i preporukama koje su sinergične sa procesom pristupanja.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i planiranim Vladinim reformama, saglasivši se o važnosti sprovođenja ključnih infrastrukturnih projekata koji doprinose ekonomskom razvoju države.

Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents