Golubović: Odbor direktora Željezare usvojio je ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa 8B Capital

Predsjednik Odbora direktora EPCG Željezara Nikšić Svetozar Golubović potvrdio je informacije Portala RTNK da je danas izabran v.d. direktora nikšičke fabrike i da je potpisan ugovor o zakupu proizvodnih pogona sa kompanijom 8B Capital iz Švajcarske.

Golubović je za RTNK kazao da je Odbor izabrao inženjera Miloša Nikolića, te da će vrijeme pokazati kako će se on snaći sa poslovima koji su mu povjereni.

„Vrlo dobar stručnjak, dobar i vrijedan radnik. Videćemo kako će se snaći na ovim poslovima. Ovo su malo drugačiji poslovi, možda malo i složeniji u odnosu na one koje je on do sada radio, koji podrazumijevaju i neka druga znanja osim struke kao što su ekonomija, pravo, organizacija rada što je vrlo bitno. I on sam iskazuje neku sumnju, ne zna kako će to obavljati, ali znači ipak da ima veliku odgovornost prilikom donošenja odluke da prihvati ovaj zahtjev i Odbora direktora i matične kompanije i podršku radnika“, rekao je Golubović za RTNK.

Nikolić će funkciju v.d. izvršnog direktora Željezare obavljati dva mjeseca i u tom roku biće raspisan konkurs za izbor izvršnog direktora.

Željezara je, kako je istakao, prema doskorašnjoj izvršnoj direktorici Nevenki Janković, obavezna da joj ponudi odgovarajuće radno mjesto u skladu sa stručnom spremom, tako da će to i uraditi.

„Izvršni direktor, to su njegove ingerencije, na preporuku Odbora direktora će izabrati odgovarajuće mjesto koje će odgovarati Janković. Naravno, ako ona prihvati, naša je obaveza da ponudimo, a njeno je da li će prihvatiti ili neće. Nadamo se da će prihvatiti“, kazao je Golubović.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) kao vlasnik Željezare danas potpisala konačan ugovor o zakupu sa 8B Capital, pa Golubović objašnjava za RTNK šta sada slijedi.

„U sklopu tog ugovora potpisala je i ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji, između Željezare i švajcarske kompanije „8B Capital“. Odbor direktora Željezare je usvojio taj ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i očekujemo njegovu implementaciju“, naveo je on.

Golubović očekuje da će preuzimanje zakupljenih pogona biti u narednih 15 dana.

„Uglavnom sve je usaglašeno, potpisano i prateći akti i aneksi ugovora. Očekujemo da će u naredih 10, 15 dana preuzeti zakupljene pogone. Po tom ugovoru ovaj zakupac je obavezan da od 1. novembra preuzme 25 radnika“, rekao je Golubović dodajući da će zakupac u oktobru definisati koji mu profil radnika za početak rada treba.

„Zahtjevom prema Željezari za angažovanje 25 radnika gdje definiše koji su radnici koji su mu neophodni u tom prvom mjesecu rada, u prvoj fazi. Onda Željezara predlaže tih 25 vodeći računa o stručnoj spremi, znanju, iskustvu i ostalom i neophodno je da udovolji zahtjevu zakupca. I svaki naredni mjesec, znači u roku od šest meseci, podrazumeva angažovanje po 25 radnika, ukupno 152 radnika za šest meseci“, objašnjava Golubović.

Prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, kako dodaje Golubović, predviđeno je da će se radnici koje preuzme i dalje voditi kao radnici Željezare, ali će biti angažovani kod zakupca.

Marija Vujović

foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA