GI „21. maj“: Život u Crnoj Gori na granici socijalne izdržljivosti

Cijene hrane u posljednje četiri godine porasle su za oko 45 odsto po zvaničnim statističkim podacima. Potrošačke cijene su u prvih pola godine porasle za oko 11 odsto, a inflacija je u julu bila oko 7 odsto, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) „21. maj“.

– U ovakvim okolnostima trgovački lanci u Crnoj Gori čija bruto-marža se kreće između 15-25 odsto i koji sa ovakvom cjenovnom politikom očigledno značajno profitiraju i dalje su ravnodušni prema standardu građana i sve težem zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Vlada je pritom nemoćna da bilo šta pametno uradi u pogledu notornog rasta cijena u posljednjih godinu dana – naveli su u saopštenju.

Radi poređenja, kako su kazali iz GI „21. maj“, marketi Lidla u susjednoj Hrvatskoj ovih dana samoinicijativno snižavaju cijene u rasponu od 30-50 odsto za preko 300 bitnih životnih artikala.

– Istovremeno, crnogorskim potrošačima ostaje da za razliku od potrošača u zemljama EU plaćaju prehrambenu robu i higijenske artikle po skupljim cijenama iako imaju višestruko manje plate. Pritom, prosječna neto-zarada u Crnoj Gori u julu je bila 797 eura ali ova zarada ne odražava realne prihode većine zaposlenih jer naša statistika ne poznaje medijalnu zarada koja mnogo bolje pokazuje standard građana – istakli su oni.

Imajući u vidu razliku između prosječnih i medijalnih zarada u uporednim ekonomijama nema sumnje da bi i u Crnoj Gori medijalna zarada, tj. zarada koju prima polovina zaposlenih, teško bila viša od 650 eura.

– Život u Crnoj Gori postaje preskup i na granici je socijalne izdržljivosti za ubjedljivu većinu građana, dok je život podstanara naročito težak. Ove egzistencijalne probleme nije mogao riješiti demagoški i u međuvremenu istopljeni program “Evropa sad” niti će ih moći riješiti bilo kakve palijativne ekonomske i paušalne poreske mjere koje se na kraju pokažu štetnim i po državu i po građane i po poslovnu zajednicu – zaključuju iz GI „21. maj“.

Foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA