GI 21. maj: Zakon o sprječavanju pranja novca primjer propisa usmjerenog protiv privrede

Za posljednjih nekoliko godina od Crne Gore napravljena država sa najgorim poslovnim ambijentom u jugoistočnoj Evropi, i to potvrđuje nedavno usvojeni Zakon o sprječavanju pranja novca koji je ilustrativan primjer propisa usmjerenog protiv privrede i slobodnog preduzetništva, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

„Radi se o loše prepisanom i štetnom zakonu koga su mogli podržati samo neuki i nestručni poslanici. Primjena ovog zakona treba da obuhvati na hiljade privrednih društava i preduzetnika, pritom otežavajući i obesmišljavajući njihovo poslovanje. Zakon je rađen u maniru konfuznog parapolicijskog propisa sa nizom zadivljujuće naopakih normi koje obavezujuća privredna društva tragikomično pretvara u obavještajne punktove i kvazi-detektivske agencije“, navodi se u saopštenju.

„Koliko je zakon besmisleno skrojen dovoljno govori i njegova neselektivnost jer obuhvata mikro i mali biznis koji nema nikakvih kapaciteta da se bavi suludim administriranjem ili humoresknom paraobavještajnom edukacijom zaposlenih lica. Umjesto razvoja slobodnog biznisa i maksimalne redukcije poslovne administracije ovim somnabulnim propisom na hiljade firmi treba da se, umjesto države i institucija platnog prometa, bave analizom transakcija i porijeklom svojih klijenata i time usput rade i na vlastitom samouništenju“, dodaje se.

Iz GI 21. maj su poručili da imamo vladu koja se bavi populističkim tretiranjem javnih finansija i avanturističkim naduvavanjem državnih rashoda.

Oni su kazali da ovih dana u javnosti „teku mahom površne, navijačke ili nekompetentne rasprave o fantomskoj ekonomskoj politici Spajićeve vlade“.

Istakli su da 44. Vlada nema ekonomsku politiku, niti da išta čini da olakša i podstakne poslovanje ili privuče investicije.

„Ovakvu naopaku recepciju evropske regulative i ovakvo gušenje preduzetništva može samo smisliti Vlada koja niti šta zna o realnom biznisu niti joj je stalo do crnogorske privrede. U svakom slučaju, radi se o zakonu koga treba svakodnevno navoditi kao ilustrativan primjer regulative koju treba kolektivno odbaciti i podvrgnuti hitnoj zakonodavnoj reviziji“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA