GI 21. maj: Spajić da umjesto sedmočasovnog, uvede tročasovno radno vrijeme u javnom sektoru

Imajući u vidu produktivnost nacionalne ekonomije, predlažemo predsjedniku Vlade Crne Gore Milojku Spajiću da umjesto generalnog sedmočasovnog radnog vremena, uvede tročasovno radno vrijeme u javnom sektoru, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

„Kada već Vlada ne smije da otpusti preko deset hiljada viška zaposlenih onda neka im priušti masovan, zabavan i zakoniti nerad. Ionako dobar dio njih i ne dolazi na posao, znatan broj koristi namještena bolovanja, većina inače malo što zna o svom poslu, korupcija je svaobuhvatna, dok im zarade treba isplaćivati i dalje u istom ili većem iznosu da bi se ubrzao put u bankrot javnih finansija“, ističe se u saopštenju.

Iz GI 21. maj su kazali da je crnogorska javnost još uvijek u potrazi za ekonomskim programom „Evropa sad2“.

„Obzirom da se radi o fantomskom programu, ako ne računamo predizborne parole o prosječnoj i minimalnoj zaradi i besmislici o sedmočasovnom radnom vremenu, ostaje nada da će se Spajić u dogledno vrijeme pojaviti sa što manje štetnih ekonomskih mjera. Unaprijed možemo pretpostaviti da što god ‘vladini eksperti’ smisle može samo da bude usmjereno na novo političko podmićivanje zaposlenih i to bez obzira na posljedice po poslovnu zajednicu i državni budžet. Zato je posebno inspirativna voluntaristička najava uvođenja sedmočasovnog radnog vremena. Takvo rješenje bi kompanije koje rade u dvije ili više smjena izložilo dodatnim troškovima zbog potrebe za dopunskom radnom snagom, dok bi ostali poslodavci snizili zarade zaposlenih. U suprotnom, bili bi prinuđeni da kroz usložnjavanje pravnih i knjigovodstvenih procedura insistiraju na osmočasovnom radnom vremenu uz očuvanje postojećih zarada“, piše u saopštenju.

Iz GI 21. maj su rekli da „međutim, ako resorno ministarstvo bude htjelo da netržišnim mjerama uveća zarade, što je ranije već rađeno, onda to jedino može učiniti na štetu države ili poslodavaca“.

foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA