GI 21. maj: Ponudićemo javnosti alternativnu i sistemsku Platformu 2050.

Kao i kod svakog aspekta državne politike tako je i u slučaju ekonomske politike potreban razborit pristup praksi i sistemskom okviru, baš kao što je potrebno razumjeti konkurentnost domaće privrede i eksterne uticaje, poručuju iz Građanske inicijative „21. maj“. 

– Ukoliko postoji odsustvo jasne misli i ukoliko je isključena i ideološka motivacija onda će se ekonomska politika pogubiti u vrtlogu dnevnog pragmatizma, deklarativnih evro-integracija i lavirintu tuđih interesa.Trenutna maglovita Vladina ekonomska politika svedena je na briselska infrastrukturna obećanja, ciklična zaduživanja, nepromišljeno prepisivanje zakona iz okruženja i nekritičku percepciju evropskih direktiva. 

Istovremeno, Vlada žmuri pred činjenicom da je trećina poslovnih subjekata blokirano, da stupidni i nesuvisli propisi guše domaći biznis, da socijalna demagogija obesmišljava socijalnu pravdu, da se inovativnom stranom kapitalu ne otvaraju vrata, da javne institucije postaju brana preduzetništvu, dok niži i srednji obrazovni sistem i ne poznaje predmete vezane za preduzetništvo i poslovnu kulturu – navode u saopštenju. 

Poručuju da je vlast ekonomiju svela na populizam i briselska obećanja, dok opozicija dezorjentisano statira.

– Ne postoji perspektiva Crne Gore ukoliko se ne podstaknu jasni, maštoviti i misaoni ekonomski koncepti koji će isključivati “pamet” oslonjenu na briselske fondove ili populizam oslonjen na neodrživoj javnoj potrošnji.

To je i razlog što će GI „21.maj“ tokom ove godine polemički ponuditi javnosti alternativnu i sistemsku Platformu 2050.

Crna Gora mora da razumije duh vremena, mora da razmišlja unaprijed i mora da učini sve što je u njenoj moći da se u njenim državnim i ekološkim granicama razvije humana, održiva i reintegrisana politička, pravna, kulturna i ekonomska zajednica – dodali su. 

Foto: GI 21. maj

NIKŠIĆ PROGNOZA