Gašenje epidemije neće zaustaviti rast cijena

Afrička kuga katastrofalno će se odraziti na cijene svinjskog mesa u regionu, uprkos tome što je sve manje prijavljenih slučajeva, jer je svinjski fond drastično smanjen, a potražnja je i dalje velika.

Poljoprivrednici upozoravaju da je širom Evrope uništeno na stotine hiljada grla zbog pojave ove bolesti, da već sada cijene svinjskog mesa nezadrživo rastu i da je samo pitanje trenutka kada će se to poskupljenje prenijeti i na naše tržište.

Poljoprivrednik iz Banata Vukašin Baćina za „Dan“ kaže da je u Srbiji ova epidemija ostavila ozbiljne posledice, jer je osim zaraženih životinja eutanaziran i veliki broj zdravih, što ih dovodi do situacije da neće imati dovoljno svinjskog mesa ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz.

– Situacija uopšte nije dobra, dosta zdravih grla je ubijeno zarad sprečavanja širenja bolesti, što će neminovno dovesti do rasta cijena na tržištu. Svinjski fond se drastično smanjuje iz godine u godinu, ne samo u Srbiji, nego i u regionu i Evropi, a ova epidemija je samo ubrzala čitav proces. Šta će se događati do kraja godine i dalje je pod znakom pitanja, ali svi su manje-više saglasni da će svinjsko meso drastično poskupjeti – kazao je Baćina.

On već neko vrijeme upozorava da će novo poskupljenje biti ozbiljan udarac za budžet građana i da je vrlo upitno kako će oni moći da se tome odupru.

– Uništeno je mnogo svinja, što će dovesti do gašenja mnogo malih proizvođača, a samim time i do manje dostupnog mesa na tržištu. Dosadašnje procjene govore da će na jesen kilogram svinjskog mesa doći i do deset eura, što je drastično veća cijena nego do sada – istakao je Baćina.

Prethodnih godina, Crna Gora je iz Srbije uvozila svinje i svinjske proizvode u višemilionskim iznosima.

Samo u Srbiji u toku trajanja ove pandemije uništeno je preko 30.000 grla, ali je u poslednjih nekoliko dana epidemija odjavljena iz 10 opština širom te zemlje. Srbija nije jedina država koja se suočila sa ovom epidemijom, već je i u regionu zabilježeno na desetine slučajeva kod domaćih svinja, što je dovelo do uništavanja grla. U Srbiji je ova zaraza otkrivena i kod 350 divljih svinja.

Srbija i Hrvatska su predvidjele da se farmerima na čijim se farmama otkrije prisustvo virusa, a koji su registrovani i čije su životinje propisno obilježene, isplate obeštećenja po jedinki.

Afrička kuga svinja je zahvatila Evropu i Aziju. Ne postoji lijek za njene suzbijanje, a moguća vakcina je u eksperimentalnoj fazi.

Crna Gora zabranila uvoz sa područja gdje je otkrivena bolest

Virus koji izaziva ovu bolest nije opasan po zdravlje ljudi, ali utiče na privredu zemalja u kojima se pojavi. Područja pogođena afričkom kugom svinja trpe ozbiljne finansijske gubitke zbog uginuća životinja, ograničenja izvoza životinja i mesa, kao i zbog troškova za mjere kontrole. Prenosioci bolesti su i divlje svinje i glodari, pa je zbog toga deratizacija veoma važna. Kako se bolest brzo proširila širom Evrope, ali i u drugim krajeva svijeta, Crna Gora je zabranila uvoz svinjskog mesa iz država u kojima je otkriveno prisustvo virusa.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA