Francuzi pokazali interesovanje za našu destinaciju tokom cijele godine

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) zajedno sa Ministarstvom turizma Crne Gore učestvuje na sajmu “IFTM Top Resa 2024” u Parizu.

Riječ je o jednom od glavnih događaja za sve koji posluju u industriji putovanja i turizma i jedini B2B sajam specijalizovan za turizam u Francuskoj, koji svake godine posjeti preko 30 hiljada profesionalaca iz te oblasti i oko hiljadu predstavnika medija, te je učešče na sajmu bila jedinstvena prilika za promociju Crne Gore na ovom emitivnom tržištu.

Delegaciju Crne Gore predvodila je ministar Simonida Kordić, a događaju su ispred Ministarstva turizma prisustvovali i državni sekretari Vuk Žižič i Petar Drašković.

Ministar turizma, Simonida Kordić je ukazala na ogroman potencijal francuskog tržišta, te poručila da ima velika očekivanja za sljedeću godinu kada je riječ o ovom tržištu.

“Ovo je prilika za dodatnu promociju destinacije, uspostavljanje novih kontakata i dogovore o saradnji turističke privrede u predstojećem periodu. Tržište Francuske je jedno od značajnih evropskih tržišta za Crnu Goru, posebno u pred i postsezoni, sa potencijalom za dalji rast. To će svakako zavisiti od napora koji budu uloženi u pogledu kreiranja proizvoda koji će biti u skladu sa zahtjevima turista, ali istovremeno i od aktivnije promocije naše zemlje na ovom tržištu. Turisti iz Francuske su već godinama među najbrojnijim gostima sa tržišta EU. Uz izgrađeno povjerenje , učvršćene bilateralne odnose, te podršku na našem integracionom putu ka EU, smatram da je potrebno unaprijediti investicije u turizmu”, poručila je ministar Kordić.

Da je Crna Gora uveliko poznata destinacija među Francuzima danas, potvrđuje i princ Nikola Petrović Njegoš, koji kaže, da je ranije imao poteškoća da svojim sugrađanima dočara ljepotu naše zemlje i gostoprimstvo našeg naroda.

“Prije dvadesetak godina sam se susretao sa pitanjima, da li je Crna Gora jedna od američkih zemalja, a sad uživam slušajući o mojoj domovini od mojih sugrađana i francuskih državljana. To me neizmjerno raduje, kao i činjenica da uočavam napredak po pitanju vidljivosti Crne Gore kao turističke destinacije širom svijeta. Takođe, moram pomenuti da se itekeko vidi rezultat angažovanja Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, što se i danas moglo vidjeti na sajmu, koji je bio veoma posjećen, sa puno interakcije sa posjetiocima. Uživao sam u atmosferi danas na sajmu”, rekao je princ Nikola Petrović.

Dušanka Pavićević, savjetnica direktorice NTO CG, iskazala je zadovoljstvo povodom velikog interesovanja značajnih turoperatora, te istakla da tržište Francuske spada u red prioritetnih tržišta.

Ona je poručila da su svi participanti imali veoma zapažene sastanke, te se nada da će pored individualnih putovanja, Crna Gora imati sve veći broj organizovanih dolazaka.

“Francuska je značajno emitivno tržište za Crnu Goru sa više od 96.000 dolazaka i 417.000 noćenja ostvarenih u 2023. godini, što je rast od preko 27% u odnosu na 2022. Posebno je značajno da rezultati istraživanja gostiju koje je sprovela NTO CG prošle godine pokazuju da su turisti iz Francuske zadovoljni boravkom u Crnoj Gori, da se vraćaju destinaciji i da bi je preko 95% njih preporučilo kao destinaciju za odmor. Ovo tržište je od strateške važnosti za turizam Crne Gore pa će NTO CG posebna ulaganja na ovom tržištu imati u pažljivo osmišljene marketinške kampanje putem digitalnih kanala. Naravno, pažnja će biti posvećena i drugim kanalima promocije, poput organizacije studijskih posjeta renomiranih medija, turoperatora i učešća na B2B događajima”, poručila je Pavićević.

Iris Lucidarme, predstavnica agencije Néogusto koja je fokusirana na putovanja koja promovišu gastronomsku ponudu destinacije, ističe da Crna Gora zaslužuje da bude znatno poznatija na francuskom tržištu.

“Mi smo veoma zainteresovani da Crnu Goru predstavimo našim građanima, posebno kroz vašu gastronomsku ponudu i kroz bogato kulturno nasljeđe. Ne postoji poseban period za dolazak, jednostavno je gastro turizam uvijem aktuelan. Preferencije francuskih turista su u otkrivanju novih destinacija i Crna Gora im je u samom vrhu željenih destinacija i moram vam ovom prilikom najaviti prve goste već početkom sljedeće godine. Takođe, ovom prilikom se zahvaljujem Nacionalnoj turističkoj organizaciji koja nam je pružila sve neophodne informacije i dragocjene kontakte”, kazala je Iris.

Foto: NTO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA