Formirani zajednički timovi, traže modele naplate nadoknade za Bilečko jezero

Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.

Na sastanku je razgovarano o visini naknade za potopljeno zemljište Bilećkog jezera, kao i modalitetima naplate potraživanja iz prethodnog perioda.

Ministar Mujović je kazao da su imali veoma plodan sastanak i da je zadovoljan ishodom. Kako je kazao, razgovarano je i o budućim zajedničkim projektima.

„Dva konkretna projekta su se iskristalizovala, a to su izgradnja reverzibilne hidroelektrane i solarne elektrane na Bilećkom jezeru. Što se tiče naknade za potopljeno zemljište, nadamo se dobitnom rješenju za Crnu Goru. Nastavak razgovora će biti u petak kada će operativni timovi krenuti u rješavanje konkretnih zadataka“, kazao je Mujović.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković je kazao da je razgovor bio konstruktivan i da su formirani radni timovi koji će raditi na rješenju problema starog 30-ak godina.

„Pokazan je zajednički interes, volja i pozitivna energije sa obje strane da se ovo riješi, a da niko ne bude nezadovoljan. Da bude partnerski odnos u kojem će Elektroprivreda BiH plaćati Opštini Nikšić nadoknadu za potopljeno područje. Sedamdeset odsto od te nadoknade ići će Opštini Nikšić, a 30 državi. U narednim danima timovi će raditi na detaljima“, kazao je Joković.

Petrović je naglasio da u sklopu unapređenja odnosa dvije zemlje danas je u Podgorici analizirano stanje i kreirani budući koraci.

„Zbog promjena granica, odnosno uspostavljanje novih koje su sada državne, trebamo regulisati pitanje potopljenog zemljišta teritorije opštine Nikšić na kome se nalazi akumulacija Bileća, ali i trajno regulisati vodosnabdijevanje Hreceg Novog koje takođe ide iz rijeke Trebješnice i na neki način mislimo da jednim dokumentom možemo napraviti da sve strane budu zadovoljne“, kazao je Petrović.

Što se tiče izgradnje novih postrojenja, kako je istakao, jasno su izrazili stav da je potrebno formirati zajedničko preduzeće koje bi se bavilo i ranijom problematikom i nekim projektima koji nijesu realizovani u proslosti sa obje strane, i novim projektima koji će ojačati energetsku stabilnost obje zemlje.

foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA