Firma Imperijal troj hotel tužila Nacionalne parkove: Traže preko 200.000 izgubljene dobiti

Nikšićka kompanija Imperijal troj hotel (ITH) tužbom protiv Nacionalnih parkova (NPCG) traži povraćaj izgubljene dobiti, koju je vještak ekonomsko-finansijske struke Nenad Bracović u izmijenjenom nalazu utvrdio u iznosu od 228.413 eura, zbog toga što smatraju da su NPCG protivpravno dodijelili „Plantažama“ korišćenje restorana na Vranjini (Skadarsko jezero) umjesto raspisivanja novog oglasa.

Naime, vještak je u prvobitnom nalazu utvrdio da je izgubljena dobit 189.511 eura, uz napomenu da je riječ o preliminarnim rezultatima, s obzirom da nije imao potpunu dokumentaciju, koju je u međuvremenu dobio.

Navedena izgubljena dobit odnosi se na period od 22.3.2021. do 22.3.2026. godine. U nalazu vještak navodi i da ITH smatra da im navedena dobit pripada s obzirom da su bili spriječeni da dobiju posao po javnom pozivu.

Iz ITH grupe tvrde da je javni poziv objavljen u štampanim medijima 15. februara 2021. godine, sa rokom za dostavljanje ponuda od sedam dana, ali da taj poziv nije bio vidljiv na sajtu NPCG, zbog čega su za njega saznali tek dan pred otvaranje ponuda 22. februara.

Zato, kako tvrde, nisu mogli na vrijeme da dostave ponudu iako su zadovoljavali kriterijume. Komisija NPCG odbila je njihov zahtjev za raspisivanje novog oglasa, sve tri ponude odbila kao neispravne, a postupak obustavila.

Iz ITH su u tužbi istakli da je NPCG, umjesto raspisivanja novog oglasa, restoran na Vranjini dali „Plantažama“, dugogodišnjem zakupcu, iako je i njihova ponuda na tom tenderu odbačena, na šta su iz NPCG odgovorili da nije bilo formalnih propusta i da je tužilac sam kriv što nije blagovremeno vidio oglas objavljen u štampi i na njihovoj internet stranici.

– Sve i da je podnio urednu dokumentaciju, to ne bi značilo i da će dobiti posao, jer se radi o odluci koja je u isključivoj nadležnosti tenderske komisije – navodi se u odgovoru Nacionalnih parkova na navedenu tužbu.

Naime, nakon davanja restorana u zakup „Plantažama“, iz NPCG su istakli da je nakon sprovedenog postupka donijeta odluka da, u cilju bolje ekonomske valorizacije restorana, ta kompanija otpočne sa upravljanjem ovim ugostiteljskim objektom.

Za nikšićku kompaniju je sporno i to što je ponuda „Plantaža“ u postupku odbijena kao neispravna, te da je toj državnoj kompaniji omogućeno sticanje imovinske koristi veće od 40 hiljada eura. U dosadašnjem toku postupka iz ITH su ukazivali da oglas nije bio vidljiv na internet stranici NPCG, te da se do njega moglo doći isključivo ciljanom pretragom pomenutog sajta. Naredno ročište zakazano je za 23. mart.

Krivičnu prijavu podnijeli i SDT-u

Osim tužbe, ITH grupa je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnijela krivičnu prijavu protiv nekadašnje direktorice NPCG Jelene Kljajević i „Plantaža“, navodeći da su na organizovan način protivpravno omogućili toj kompaniji da obavlja djelatnost u restoranu na Vranjini. Tvrde da je „Plantažama“ omogućeno sticanje imovinske koristi zloupotrebom ovlašćenja u privredi. Prema javnom pozivu, u zakup je dat objekat površine 220 kvadrata, sa terasom površine 200 metara kvadratnih i parking prostorom površine 300 kvadrata. Objekat čini prizemlje objekta Upravne zgrade NP Skadarsko jezero. Minimalna godišnja cijena zakupa iznosila je 35.000 eura bez PDV-a, na period od pet godina.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents