Filipović: Sada su važne konkretne akcije

Crna Gora se neće naći na sivoj listi MANIVALA. Ekonomski analitičar Oleg Filipović pozdravlja takvu odluku i pojašanjava da, kada se jednom pojavite na sivoj listi, to znači da ste zemlja dvostruke kontrole, da svaka transakcija može biti zaustavljena i podvrgnuta kontroli.

“To je loše sa aspekta države zbog potencijalnog gubitka kreditnog rejtinga, loše sa aspekta privrede zbog direktnih investicija, ali je loše i sa aspekta građana koji bi teže ostvarili neka svoja prava u okviru Evropske unije. Tako da ja podržavam odluku MANIVALA, sada samo treba da se nastavi sa realizacijom toga”, kazao je Filipović.

Kako je dodao, usvajanjem Predloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma i izmjena Krivičnog zakonika stvorili su se preduslovi, međutim implementacija i konkretne akcije su jednako važne, jer je rizik od pojavljivanja na sivoj listi prisutan pri svakoj evaluaciji.

“Sada će se gledati rezultati. Jedno je usvojiti zakon, a drugo implementacija. Podsjećam da smo mi od 2006. godine, kada se desio građevinski investicioni „bum“, zemlja koja je bila vrlo izložena riziku, naše institucije su bile slabe i moramo biti iskreni – bilo je pranja novca. Sada moramo gledati kako će Centralna banka, a onda i Komisija za sprječavanje pranja novca u budućnosti reagovati na potencijalne transakcije”, naveo je Filipović.

Foto: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA