EU se povlači iz Ugovora o energetskoj povelji

Savjet Evropske unije odobrio je povlačenje Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju (Euratom) iz Ugovora o energetskoj povelji (ETC), dok će državama članicama biti dozvoljeno da podrže njegovu modernizaciju na narednoj konferenciji o ETC-u.

Kako se navodi, ove odluke su povezane jer čine dva stuba političkog kompromisa poznatog kao belgijska mapa puta o Energetskoj povelji, prenose Nezavisne novine.

Ugovor o energetskoj povelji (ECT) je multilateralni sporazum koji je stupio na snagu 1998. godine i sadrži odredbe o zaštiti investicija i trgovini u energetskom sektoru.

Kako ovaj ugovor više nije u skladu sa Pariskim sporazumom i ambicijama EU u pogledu energetske tranzicije, u 2018. godine pokrenut je proces modernizacije ETC-a.

Države članice koje žele da ostanu ugovorne strane ETC-a nakon povlačenja EU i Euratoma moći će da glasaju tokom predstojeće konferencije o Energetskoj povelji, koja se očekuje do kraja ove godine, tako što će odobriti ili se protiviti usvajanju modernizovanog sporazuma.

Evropski parlament (EP) je u aprilu dao saglasnost da EU napusti Ugovor o energetskoj povelji pošto se smatra da taj sporazum podriva napore za borbu protiv klimatskih promjena i prelazak na ekološke izvore energije.

foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA