EPCG: Šahmanoviću mnogo sreće u bavljenju politikom, pošto mu energetika nije jača strana

Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić javno je izrazila nezadovoljstvo nastupom državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investicija Admira Šahmanovića na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.

“Gospodin Šahmanović je, između ostalog, negativno komentarisao poslovanje naše kompanije u minulom periodu, propuštajući da navede nekoliko bitnih činjenica, pa ćemo ga, ovom prilikom, podsjetiti na njih“, kazali su iz EPCG.

Podsjetimo, Šahmanović na današnjoj sjednici vlade rekao da je uspješnost poslovanja sektora dominantno uslovljena rezultatima EPCG kao najvećeg društva sa imovinom vrijednom od 1,3 milijarde eura, odnosno poslovanjem grupe.

“Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju EPCG za prošlu godinu i EPCG kao grupa je ostvarila gubitak od 9,1 milion eura i nakon više godina ušla u zonu negativnog rezultata”, naveo je Šahmanović.

Kako su kazali, kada je riječ o poslovanju, EPCG je u 2021. godini ostvarila rekordnu neto dobit (47,5 miliona evra), a rezultat iz prve polovine tekuće godine (100 miliona eura) daje nam za pravo da vjerujemo da će pomenuti rekord biti nadmašen na kraju 2023. godine. Takođe, u 2022. godini smo, uz pozitivan učinak (neto dobit – preko četiri miliona eura) uspjeli da, u vrlo nepovoljnim okolnostima, poput visokih cijena na berzi i loše hidrologije, sačuvamo stabilnost energetskog sektora.

„Nažalost, sami, što je kuriozitet u evropskim okvirima, jer od gospodina Šahmanovića i Ministarstva kapitalnih investicija ne da nijesmo imali nikakvu pomoć, nego smo, u kontinuitetu, doživljavali opstrukcije: kako u pogledu razvoja novih investicija, tako i na polju zaštite građana od povećanja cijena električne energije”, istakli su u saopštenju“, istakli su u saopštenju.

Iz EPCG ističu da uprkos svim teškoćama, uključujući i odsustvo odgovornog i profesionalnog ponašanja Ministarstva kapitalnih investicija, EPCG je, kako su kazali, tokom prethodnog perioda, uspjela da ostvari najbolje rezultate u istoriji kompanije – počev od pomenute dobiti, preko podmlađivanja radnog sastava (sa 49 godina u 2016. na 45,3 godine u 2022. godini), sniženja procentualnog učešća troškova zarada u ukupnim troškovima (sa 7,30 odsto u 2018. na 4,94 odsto u 2022. godini), rekordne stope naplate i osnivanja novih kompanija (EPCG-Solar-Gradnja i EPCG-Željezara), pa sve do modernizacije postojećih i rada na izgradnji novih proizvodnih objekata.

“Uporedo sa tim, čuvali smo i čuvaćemo građane od povećanja cijena električne energije u vremenu inflacije, a pošto teret energetske krize nijesu snosili ni građani ni država, nego EPCG grupa, jasno je da se to moralo reflektovati na CEDIS. I državni sekretar to dobro zna, ali mu je, izgleda, politikantstvo preče od činjenica. Nastavljamo da radimo u opštem interesu, a državnom sekretaru, Admiru Šahmanoviću, želimo mnogo sreće u bavljenju dnevnom politikom, pošto mu energetika – bjelodano se pokazalo i u minulom periodu i na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore – nije jača strana”, zaključuju iz EPCG.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA