EPCG: Redovnih platiša sve više

Aktivnih sporazuma Podijelimo teret trenutno ima ukupno 13,5 hiljada, saopštili su predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i dodali da je poznata akcija dala značajne rezultate.

Pomoćnica izvršnog rukovodioca FC Snabdijevanje Bianka Nikolić rekla je da su i ovu, 12. po redu, akciju, pozitivno prihvatili potrošači, jer im omogućava da svoj zaostali dug otplaćuju u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura uz redovno plaćanje tekuće fakture.

Domaćinstva koja su se priključila akciji Podijelimo teret, poštovanjem sporazuma, izuzeta su od prinudnih metoda naplate, a takođe im se obustavlja i obračun zakonske zatezne kamate, piše list Elektroprivrede.

“Veliki broj potrošača, koji su otplatili svoj zaostali dug ovim akcijama, sada su redovni potrošači, koji svoje obaveze po osnovu računa za utrošenu električnu energiju izmiruju redovno u valutnom roku”, rekla je Nikolić.

Akcija je pokrenuta 2013. godine, kada je skoro duplo bilo manje redovnih potrošača. Nikolić je rekla da je 31. jula broj redovnih potrošača iznosio 240,98 hiljada, odnosno 60,93 odsto od ukupnog broja potrošača iz kategorije Domaćinstva.

“U decembru 2013. godine broj redovnih potrošača iznosio je 131,81 hiljada, odnosno 38 odsto od ukupnog broja potrošača iz kategorije Domaćinstva”, navela je Nikolić.

Akcija Podijelimo teret je, kako je dodala, zasigurno dala veliki doprinos porastu broja redovnih potrošača.

Nikolić je kazala da porast redovnih potrošača nije isključivo rezultat akcija Podijelimo teret, kao i da je sada pokrivenost AMM brojilima oko 77 odsto, dok je 2013. godine projekat AMM brojila bio tek u početnoj fazi.

“Nijesu postojali elektronski servisi kao što su mobilna aplikacija, web portal, plaćanje preko link-a uz elektronski račun 2013. godine, koji sada potrošačima omogućavaju da na lak i brz način, bez provizije, izmire svoje obaveze po osnovu računa za utrošenu električnu energiju”, rekla je Nikolić.

Ona je podsjetila da redovni potrošači, čija je mjesečna potrošnja ispod 500 kilovat sata (KWh), ostvaruju popuste na računima za utrošenu električnu energiju, što je takođe motivacija više potrošačima da svoje račune blagovremeno izmire.

“Moraju se pomenuti i zaposleni FCS po Organizacionim jedinicama i Regionalnim centrima, koji se maksimalno trude da izađu u susret svakom potrošaču i koji imaju glavnu ulogu u naplati potraživanja ali i u uspješnim realizacijama akcija Podijelimo teret”, navela je Nikolić.

Dobra strana akcije, kako je ocijenila, je i ta što kupci koji su bili isključeni sa mreže su mogli da se prijave za akciju, ali su morali dodatno da plate priključnu taksu ukoliko su htjeli da njihovo mjerno mjesto bude opet u funkciji.

Nikolić je kazala da je u posljednjoj akciji najviše sporazuma sklopljeno u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju, a interesantno je da je broj redovnih potrošača u Herceg Novom i Tivtu uvijek u porastu, ili na istom nivou. Kada je Nikšić u pitanju, sklopljeno je 1,04 hiljade ugovora.

Kada je riječ o sklapanju sporazuma na rate sa potrošačima iz privrede – kategorija Ostala potrošnja, za period od godinu, odnosno od 1. avgusta prošle godine do 1. avgusta ove godine, sklopljeno je 550 sporazuma, i to 412 sporazuma o izvršavanju obaveza po osnovu duga za električnu energiju.

“Riječ je o standardnim sporazumima, koje uvijek imamo u ponudi kupcima koji žele svoja dugovanja izmiriti u više mjesečnih rata”, precizirala je Nikolić.

Sporazuma o izvršavanju obaveza po osnovu duga za električnu energiju – “po povlašćenim uslovima – za potrošače iz privrede”, je sklopljeno 138. Riječ je o akciji za potrošače iz privrede – po povlašćenim uslovima, koja je sprovođena i prošle godine.

Kampanju Podijelimo teret FC Snabdijevanje sprovodi u saradnji sa Sektorom za korporativne komunikacije.

Foto: EPCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA