EPCG da kreira program za ugradnju solarnih panela na sjeveru

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović uputio je inicijativu rukovodstvu EPCG i njihovog ogranka Solar gradnje, da kreiraju novi program sličan Solari 3000+ koji bi bio implementiran na sjeveru Crne Gore.

Kako je ministar naveo u predlogu, s obzirom da su ekološki problemi izraženi u gradovima na sjeveru države dominantno zbog korišćenja uglja za potrebe grijanja, potrebno je intezivirati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

„Najsrdačnije vas molim da razmotrite mogućnost kreiranja posebnog programa za stimulisanje ugradnje solarnih panela u pomenutoj regiji, a po uzoru na program Solari 3000+ koji uspješno implementirate. Radni naziv novog programa bi bio Solari sjever. Potreba je da program bude što masovnije prihvaćen, a imajući u vidu nedovoljnu razvijenost sjevera Crne Gore i malu platežnu moć građana, molim vas da koncept programa bude što povoljniji za ekonomskog aspekta“, naglasio je Mujović.

On je inicijativu uputio predsjedniku Odbora direktor EPCG Milutinu Đukanoviću, izvršnom direktoru EPCG Ivanu Bulatoviću i izvršnoj direktorici EPCG Solar gradnja Valeriji Saveljić.

Kako je dodao ovo je način da se u velikoj mjeri riješe uočeni problemi, da se proizvedu novi kilovati energije i to na mjestu potrošnje uz potrebu angažmana postojeće i eventualno prijema nove radne snage.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA