Energija vjetra drugi najveći izvor električne energije u EU

Energija vjetra pretekla je gas i postala drugi najveći izvor električne energije u Evropskoj uniji (EU), iza nuklearne.

U glavnim nalazima izvještaja o stanju energetske unije u ovoj godini, koje je nedavno objavio portal Evropske komisije (EK), navodi se da je Unija prebrodila kritične rizike za svoju sigurnost snabdijevanja energijom, ponovo preuzela kontrolu nad energetskim tržištima i cijenama, te ubrzala prelaz na klimatsku neutralnost.

U prvom polugodištu ove godine, polovina proizvodnje električne energije u EU dolazila je iz obnovljivih izvora, prenosi SEEbiz.

Emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU pale su 32,5 odsto od 1990. do 2022. godine, dok je ekonomija EU porasla oko 67 odsto u istom periodu.

EU je takođe uspjela da osigura da udio ruskog gasa u uvozu Unije padne s 45 odsto u 2021, na 18 odsto do juna ove godine.

U međuvremenu je porastao uvoz od pouzdanih partnera, poput Norveške i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Pored toga, EU je već u avgustu postigla cilj od 90 odsto skladišta gasa za nadolazeću zimu, značajno prije krajnjeg roka 1. novembra.

Iako je postignut značajan napredak u ispunjavanju ciljeva energetske unije, izvještaj otkriva da postoje područja u kojima su potrebna poboljšanja.

Napori EU u pogledu energetske efikasnosti moraju se dodatno ojačati ako se želi postići cilj smanjenja konačne potrošnje energije 11,7 odsto do 2030. godine.

Izvještaj takođe snažno podstiče da sve zemlje EU podnesu svoje konačne ažurirane nacionalne energetske i klimatske planove što je prije moguće, kako bi se osiguralo zajedničko postizanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine. 

foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA