„Energetika je, pored turizma razvojna privredna šansa Crne Gore“

Energetika je, pored turizma, razvojna privredna šansa Crne Gore, zajednički je zaključak ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i šefa kancelarije Evropske Banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori Ramona Zakarija, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Današnji susret, kako navode, bio je prilika da se razmijene stavovi i mišljenja o mogućnostima proširivanja, do sada uspješne i intenzivne saradnje ove međunarodne finansijske institucije sa crnogorskom Vladom i kompanija u oblasti energetike.

“Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je Crnoj Gori pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku na realizaciji projekata u oblasti energetike, a posebno u oblasti obnovljivih izvora energije”, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, za nastavak saradnje, kao prioritet prepoznata je potreba za finalizacijom Zakona o obnovljivim izvorima energije, za čiju izradu je obezbijeđena tehničke podrške EBRD banke u ranijem periodu.

Izrada ovog zakonskog rešenja, kako su ocijenili, predstavlja ključan korak na uspostavljanju pravila za buduće projekte, koji ne da će samo obezbijediti povoljan i siguran poslovni ambijent za investitore, već će štiti interese države i lokalnih zajednica.

“Vjetroelektrana Krnovo, male hidroelektrane na vodotoku Bistrica-pritoka Ljuboviđe (Opština Bijelo Polje) neki su od projekata na čijoj realizaciji EBRD banka sarađuje sa resornim ministarstvom”, stoji u saopštenju.

Šef kancelarije EBRD Ramon Zakarija takođe je, kako dodaju predstavio neke od infrastrukturnih projekata koje EBRD priprema i realizuje u saradnji sa privrednim društvima u oblasti energetike. Jedan od projekata koji je aktuelan, a za koji je u toku priprema tehničke dokumentacije je izgradnja fotonaponske elektrane na Slanom jezeru, snage 50 MW.

“Takođe EBRD banka obezbjeđuje značajnu finansijsku podršku za realizaciju projekata energetske efikasnosti u saradnji sa crnogorskim komercijalnim bankama, koje u ponudi imaju posebno dizajnirane proizvode za građane sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti u njihovim objetima. EBRD banka takođe planira realizaciju projekta za unapređenje energetske efikasnosti u zdravstvenim i obrazovnim objektima u saradnji sa resornim ministarstvima”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

NIKŠIĆ PROGNOZA