Eko fond smanjuje upotrebu goriva u saobraćaju, podrška od resora

Ministar Saša Mujović sastao se danas sa direktorom Eko fonda Draškom Boljevićem, ocijenujući da je jako važno zajednički raditi kako na sprovođenju konkretnih programa i projekata, tako i na daljem razvoju i osnaživanju Eko fonda.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, Eko fond je od strane Ministarstva energetike i rudarstva prepoznat kao partner koji može pružiti značajan doprinos u realizaciji konkretnih projekat u oblastima energetske efikasnost i obnovljivih izvora energije i na taj način doprinijeti postizanju ciljeva dekarbonizacije do 2030. godine.

Direktor Eko fonda je predstavnike Ministarstva energetike i rudarstva upoznao sa programima koje realizuje Eko fond namijenjene građanima, privredi i javnom sektoru.

Mujoviću su posebno bili interesantni programi koji imaju za cilj smanjenje upotrebe fosilnih goriva u sektoru saobraćaja, koji je posle energetskog sektora glavni izvor CO2 emisija.

Predstavnici Eko fonda su Ministra informisali o glavnim problemima u sektora saobraćaja koji se odnose na visok stepen motorizacije (boj putničkih automobila na 100, stanovnika), starenju voznog parka, niskom udelu javnog prevoza, i oslanjanju dominantno na drumski prevoz.

„Eko fond već sprovodi određene programe u okviru kojih je obezbijedio subvencije za nabavku električnih i hibridnih automobila, a koje imaju za cilj podizanje svijesti o važnosti prelaska na čistije vidove transporta. Ocijenjeno je da je ove programe potrebno značajnije podržati u narednom periodu, ali isto tako raditi na obezbeđivanju stabilnog izvora prihoda za sprovođenje podrške dekarbonizacije saobraćaja, kroz unapređenje zakonskih rešenja koja regulišu naknade za putarinu i registraciju motornih vozila“, zaključeno je u saopštenju ministarstva. 

Foto: Vlada CG

NIKŠIĆ PROGNOZA