EK: Prognoza rasta crnogorske ekonomije smanjena na 2,7% i 2,3%

Nakon brzog rasta privrede Crne Gore koji je nastavljen ove godine usljed snažne privatne potrošnje i dobre turističke sezone, Evropska komisija prognozira pad sa 4,9 odsto na 2,7 odsto u 2024. i na 2,3 odsto u 2025. godini.

Kako se navodi u Jesenjim ekonomskim prognozama koje je danas objavila Evropska komisija na to će uticati visoka inflacija, stroži uslovi finansiranja i unutrašnja politička fragmentiranost.

Osim za Crnu Goru prognoza je smanjena i za Albaniju.

Prognoziran privredni rast Albanije za 2023. je 3,5 odsto, koji će usporiti 2024. na 3,1 odsto zbog manje privatne potrošnje, poskupljenja hrane i smanjenja investicija. Stabilizacija cijena i finansijskih uslova će uticati na ponovno povećanje privatne potrošnje i investicije i rast izvoza, što će ubrzati ekonomski rast na 3,7 odsto u 2025., kazali su.

Ekonomski rast Srbije u 2023. ostaće prigušen a zatim će ubrzati i u 2024. i 2025. preći tri procenta pošto će uticaj manje inflacije na realno raspoložive prihode djelovati podsticajno na privatnu potrošnju, ocijenila je Evropska komisija u Jesenjim ekonomskim prognozama.

Komisija prognozira da će Srbija u 2023. ubilježiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,2 odsto, u 2024. od 3,1 a u 2025. godini od 3,7 odsto.

Istovremeno se očekuje dalji pad deficita opšte države i koeficijenta duga prema BDP a uz pomoć visokog nominalnog rasta BDP i manjih transfera kapitala državnim energetskim preduzećima.

Inflaciju u Srbiji u 2023. Komisija prognozira na 12,7 odsto da bi u 2024. pala na jednocifrenu, na 5,5 odsto, i zatim se u 2025. spustila na 3,6 odsto, u okvire ciljane od strane centralne banke.

Evropska komisija u izvještaju upozorava i na veliku neizvjesnost i znatne rizike za manji rast, s obzirom da i dalje traje ruska agresija na Ukrajinu i na intenziviranje drugih geopolitičkih tenzija.

Takođe se upozorava da bi inflacija upornija od trenutno projektovane mogla nepovoljno da djeluje na povećanje kupovne moći i time na usporavanje potrošnje i realnog rasta.

Ocjenjuje se i da bi produženo usporavanje ekonomija vodećih trgovinskih partnera Srbije, posebno u EU, moglo da ugrozi izvoz.

S druge strane, veće izmještanje proizvodnje (iz EU u susjedne zemlje) moglo bi pozitivno da djeluje na strane investicije i izvoz Srbije, ocijenila je Komisija.

Umjereno ubrzanje privrednog rasta se očekuje u Sjevernoj Makedoniji i BiH.

Evropska komisija za Bosnu i Hercegovinu prognozira umjereno ubrzanje rasta BDP, zahvaljujući snažnijoj privatnoj potrošnji, daljem padu inflacije i jačanju spoljne tražnje. Međutim, izostaće strukturne reforme i investicije zbog očekivanih političkih zastoja. Privredni rast BiH će ove godine prema prognozi EK biti 1,5 odsto, naredne godine dva odsto a 2025. godine 2,3 odsto.

U Sjevernoj Makedoniji se poslije usporavanja privrednog rasta u 2023. očekuje umjereno ubrzanje, sa dva odsto na 2,7 odsto u 2024. i 2,8 odsto u 2025. Ključni pokretač očekivanog rasta biće domaća potražnja i veliki držani infrastrukturni projekti.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA