EBRD u Crnu Goru uložila 724 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložila je 724 miliona eura u 81 projekat u Crnoj Gori od 2006. godine, a tokom prošle godine 22 miliona u šest projekata, saopšteno je juče na predstavljanju Izvještaja o tranziciji 2022-23 za Crnu Goru.

Šef kancelarije EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakaria kazao je da su sada fokusirani na podršci tranziciji u zelenu ekonomiju, privatnom sektoru da bude konkurentniji kao i regionalnim i EU integracijama.

On je naveo i da je na donosiocima odluka u Crnoj Gori da ubrzaju reforme kako bi se standard građana približavao standardu u Evropskoj uniji.

Direktor EBRD-a za ekonomiju, strategiju i politike Artur Radzivil kazao je da se crnogorska ekonomija oporavlja zahvaljujući rastu u turizmu, kao i da će ta djelatnost ove godine biti na nivou rekorda iz 2019. godine.

Naveo je da je Crna Gora iznos BDP-a vratila ne predpandemijski nivo, kao i da je imala najveće stope rasta u regionu Zapadnog Balkana. Rizici za dalji rast su visoka inflacija, osjetljivost turizma na geopolitička dešavanja, kao i prelivanje krize u Euro zoni gdje se, kako je naveo, najveća ekonomija – Njemačka nalazi pred recesijom.

Vodeća ekonomska analitičarka EBRD-a Helena Švajga, kazala je da Crna Gora bilježi napredak u većini oblasti, kao i da raste interesovanje za tranziciju u zelenu ekonomiju gdje je sada, prema anketama, ona prioritet za 56 odsto anketiranih što je značajno više nego prethodnih godina.

Izvor: Vijesti

Foto: Privatna arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA