Dva miliona više za zarade: Finansijski plan CBCG za 2024. godinu

Centralna banka (CBCG) u ovoj godini povećaće troškove zaposlenih (bruto zarade, druga primanja, naknade) na 11,69 miliona eura, odnosno za dva miliona eura više nego lani. U ukupnim troškovima zaposlenih bruto zarade su 10,54 miliona i za 1,78 miliona veće su nego prošle godine.

To je navedeno u finansijskom planu CBCG za 2024. godinu, koji je parlamentu dostavljen radi upoznavanja.

Iz CBCG je objašnjeno da je prilikom projektovanja troškova zarada, između ostalog, ukalkulisan trošak na osnovu planiranog broja zaposlenih u 2024. godini, kao i neminovni rast troškova života kroz upornu inflaciju. Na kraju septembra prošle godine u ovoj državnoj instituciji je bilo 393 radnika.

Vrhovna monetarna institicija očekuje u ovoj godini dobit od 11,84 miliona eura, što je za 4,64 miliona više u odnosu na prošlogodišnji plan kojim je projektovana dobit od 7,2 miliona eura.

Prema planu, očekuje se prihod od 43,9 miliona, dok su rashodi projektovani na 31,65 miliona. Obje stavke su povećane u odnosu na plan za prošlu godinu kada su prihodi projektovani na 29,7 miliona, a rashodi na 22,5 miliona.

Na prihodnoj strani najviše novca se očekuje po osnovu kamata na državne hartije od vrijednosti i depozita i to 27,91 miliona eura što je 11,9 miliona više u odnosu na prošlogodišnji plan, dok je na rashodnoj strani planirano dodatna dva miliona za troškove zaposlenih koje su povećani na 11,69 miliona.

Pad referentnih kamata ECB

CBCG je finansijski plan za 2023. godinu pripremila na osnovu izvršenja finansijskog plana za deset mjeseci prošle godine, projekcije očekivanih prosječnih stanja plasmana i depozita, predviđanja kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu u ovoj godini, očekivanog obima poslova platnog prometa i broja izvršenih transakcija, prihoda od kontrole banaka, od pretrage kreditnog registra, projekcije finansijskih rashoda, troškova zaposlenih, administrativnih, operativnih i drugih troškova poslovanja…

“U planirane veličine prihoda i rashoda su implementirani efekti izmjena monetarne politike Evropske centralne banke (ECB), posebno u dijelu promjena referentnih kamatnih stopa u više navrata, kao i negativni efekti izazvani energetskom i krizom snabdijevanja naftom i gasom i drugim robama, geopolitičkim promjenama usljed ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku, a posebno uticajem rezistentne inflacije na troškove poslovanja”, objašnjeno je iz CBCG.

CBCG kao razlog za uvećanje prihoda u ovoj u odnosu na prošlu godinu navodi rasta prihoda od kamata dok su prihodi poslovanja i drugi prihodi planirani na približno istom nivou očekivanog ostvarenja do kraja ove godine.

“Finansijski prihodi (prihodi od kamata na depozite i hartije od vrijednosti – HOV) su planirani u iznosu od 27,91 milion eura što je više u odnosu na plan za 2023. godinu. Planiranje većih prihoda od kamata na HOV i depozite za sedam odsto u odnosu na očekivano ostvarenje do kraja 2023. godine, uslovljeno je prethodnim rastom kamatnih stopa na tržištima novca i kapitala usljed promjene referentnih kamatnih stopa od strane ECB u više navrata, odloženim efektima restriktivne monetarne politike ECB reflektovane u globalnom padu međunarodnih rezervi, najavama da će u drugoj polovini 2024. godine doći do postepenog pada referentnih kamatnih stopa ECB u cilju targetiranja stope inflacije oko zadatog cilja od dva odsto…”, navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Iz CBCG je pojašnjeno da su ključne pretpostavke i ocjene, prilikom planiranja prihoda od kamata, bazirane na podacima da će nivo ukupnih međunarodnih rezervi, odnosno obim raspoloživih sredstava za investiranje, iznositi prosječno oko 1,146 milijardi eura i da će se taj novac formirati iz sljedećih izvora – kapitala CBCG, depozita Ministarstva finansija i računa klijenata.

Od ostalih prihoda od poslovanja CBCG očekuje 15,58 miliona što je za 14 odsto više od plana za 2023. godinu. U ovim prihodima najveća stavka je prihod od naknada koji je projektovan na 13,94 miliona. Riječ je o naknadama za usluge platnog prometa, usluge od operacija sa gotovim novcem, za sprovođenje prinudne naplate, za kontrolu poslovanja banaka, pretrage kreditnog registra…

Potrebno jačanje kadrovskih kapaciteta

Na rashodnoj strani najveće učešće imaju troškovi poslovanja koji su planirani na nivou od 16,65 miliona i oni su za 2,45 miliona više od plana za 2023. godinu. Ove troškove čine troškovi naknada, troškovi zaposlenih, administrativni troškovi, operativni troškovi poslovanja… Iz CBCG su naveli da su ovi troškovi za 17 odsto veći od plana za 2023. godinu, a što je direktno uzrokovano rastom stope inflacije i povećanjem obračunske vrijednosti koeficijenta zarada.

Troškovi zaposlenih (bruto zarade, druga primanja i naknade povećanih troškova zaposlenih) planirani su na 11,69 miliona i oni su za 2,09 miliona veći u odnosu na prošlu godinu kada su projektovani na 9,67 miliona eura.

“Planirano učešće troškova zaposlenih u ukupnim rashodima za 2024. godinu iznosi 37 odsto, što je niže u odnosu na trend učešća 2015-2023. godine. Bruto zarade zaposlenih čine 33 odsto ukupnih troškova i planirane su u iznosu od 10,54 miliona što je za 20 odsto veće od plana za 2023. godinu. Prilikom projektovanja troškova zarada uzeti su u obzir svi elementi koji utiču na formiranje visine ovog troška kao što su: obračunska vrijednost koeficijenta zarada, visina startnog osnova, troškovi poreza i doprinosa, procenti minulog rada zaposlenih”, navode u CBCG.

Dalje je pojašnjeno da je ukalkulisan trošak po osnovu planiranog broja zaposlenih tokom 2024. godine iz razloga blagovremenog i efikasnog obavljanja svih funkcija i novih zadataka koje su skorijim izmjenama regulative postavljene pred CBCG, kao i neminovni rast troškova života kroz upornu inflaciju.

“Ocijenjeno je da je posebno neophodno dalje jačanje kadrovskih kapaciteta supervizorske funkcije s ciljem blagovremenog sprovođenja aktivnosti radi primjene novog regulatornog okvira za bankarsko poslovanje, uz kontinuirano pružanje pomoći bankama u procesu primjene odredbi zakonskih i podzakonskih akata i razmatranje daljeg unapređenja regulatornog okvira kojim se reguliše i oblast poslovanja pružalaca finansijskih usluga. Osim navedenog, dodatno povećanje troškova zarada uslovljeno je i potrebom osnaživanja funkcije za nadzor u oblasti sprečavanja pranja novca i terorizma i zaštite prava klijenata kreditnih institucija i korisnika finansijskih usluga, platnog prometa usljed stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o platnom prometu, pravilne valorizacije rada i doprinosa informatičkog kadra u cilju obezbjeđivanja efektivne podrške u obavljanju svih aktivnosti…”, navode u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Duplirani troškovi za kancelarijski materijal, struju, komunalne usluge…

Administrativni troškovi planirani su u iznosu od 1,23 miliona i veći su za za 51 odsto u odnosu na plan za 2023. godinu. Ovi troškovi obuhvataju troškove kancelarijskog materijala, troškove energije, komunalne usluge, nematerijalne usluge i naknade drugim fizičkim licima.

“Povećanje administrativnih troškova rezultat je povećanja kategorija ove grupe troškova usljed izražene energetske krize, jačanja inflatornih kretanja, povećanja cijena pojedinih roba i usluga, kao i obaveznosti primjene odredbi pojedinih zakonskih rješenja. Stoga, neminovno je da troškovi iz ove grupe ostvare značajniji rast tokom naredne godine”, kazali su u CBCG.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA