Ðukanović: U Željezari slijede radikalni rezovi, posao smo garantovali za 200 radnika

Elektroprivreda Crne Gore( EPCG) kao matična kompanija formirala je radne grupe koje koje razrađuju plan za nove programe u EPCG Željezara Nikšić“, kazao je za RTNK predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Đukanović je u večerašnjoj emisiji Televizije Nikšić „Perspektiva“ istakao da se biznis plan za tu fabriku nije realizovao, te da u Željezari slijede radikalni rezovi.

„Mi smo tražili da se uradi monitoring svih procesa u Željezari i revizija da se uradi“, rekao je Đukanović.
Kako je rekao Željezara je od EPCG dobila zeleno svijetlo da u svom krugu uradi solarne elektrane snage 10 megavati. Mogli su, rekao je on, za te elektrane sami uraditi konstrukcije i podkonstrukcije, a sav višak istih bez problema bi im otkupila EPCG.

Podsjetio je da je EPCG iz svojih sredstava Tosčeliku za imovinu Željezare platila pet miliona eura, a preostalih 15 miliona dala je Vlada na osnovu duga EPCG-u za akcije. Pri kupovini nikšićke fabrike preuzeli su 197 njenih radnika. Međutim, veoma brzo raj broj u željezari je udvostručen. Nakon novih problema u fabrici oko 90 radnika koji su imali ugovor o djelu je ostalo bez posla.

„Odbor direktora EPCG i Vlada sadašnja je preuzela obavezu za 197 radnika. Menadžment i Odbor direktora Željezare bavi se procesom zapošljavanja. Mi i sad imamo 100 više zaposlenih. Ne znamo ko će dobiti otkaz, meni je zaista tih ljudi žao. Ne možemo da dozvolimo, otišli su troškovi zarada. U martu bili su ispod 200.000 eura, a u avgustu 400.000. Mi možemo da nastavimo to, radimo tako mjesec dana i kraj i nema novca. Novac ne može nikome da se isplaćuje na lijepe oči. Mora neko da ga zaradi, ili da pokaže snažnu namjeru da će neke projekte završiti“, kategoričan je Đukanović.

Agencija za zaštitu konkurencije bila je jasna- EPCG u Željezari ne može pokrenuti proizvodnju čelika. Đukanović je istakao da im je to Agencija i neformalno sugerisala kada su kupili nikšičku fabriku, pa to EPCG i nije apostrofirala u prvobitnom planu. Ipak, za proizvodnju ima nade, ali u vidu trećeg lica. EPCG priprema javni poziv kojim će ključne željezarine pogone ponuditi pod zakup.

„Za sad nema Čeličane, nema Kovačnice i to nije dramatično. Ima drugih programa. Pokrenuli smo priču da u Željezari radimo betonske i metalno rešetkaste stubove i tu može da radi od 200- 250 radnika. Planiramo da radimo armaturne mreže. Naša poslovna filozofija je da radimo manje programe. Željezara će biti dobra priča, uvjeren sam u to, ali mora da se radi“, istakao je Đukanović.

Biljana Brašnjo

Foto: RTNK/Arhiva

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Mora da se radi,je li Milutine?Kako opravdavas to da Djoka Manojlovic naredne 3 godine ne mora da radi a mjesecna plata mu ide 2 500 e.I Vi me razocarste.Kako ja ne nadjoh vezu da radim,a primano sa koca i konopca.

NIKŠIĆ PROGNOZA