Dug Opštine Danilovgrad za prošlu godinu 7,4 miliona

Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović istakao je da je dug Opštine na dan 31.decembar 2023.godine bio oko sedam miliona i 400.000 eura.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštite opštine (SO) Danilovgrad raspravljalo se o Predlogu završnog računa budžeta Opštine za 2023.godinu. Navedno je da su ukupni primici budžeta Opštine Danilovgrad za 2023. godinu bili planirani u iznosu od 7.100.000 eura, a ostvareni su u iznosu od 6.877.543 eura, ili 96,87 odsto. Sredstva prenešena iz prethodne godine bila su 201.992 eura, dok su neraspoređeni primici na dan 31.decembar 2023. godine bili 297.762 eura. Predsjednik Opštine Danilovgrad Aleksandar Grgurović istakao je da je dug Opštine na dan 31.decembar 2023.godine bio oko sedam miliona i 400.000 eura.

– Imamo određeno povećanje tog duga na osnovu jedne skupštineske odluke koja je usvojena u septembru – oktobru, koja se tiče potraživanja. Komunalno preduzeće je tužilo nas kao osnivače, odnosno Opštinu i to je potraživanje od oko 357.000 eura. Pojedine situacije iz 2022. godine koje nijesu fakturisane tiču se poslednjih nekoliko mjeseca jer nije bilo mogućnosti da se to tada to odradi i to je neki iznos od oko 100.000 eura prema Komunalnom preduzeću – rekao je Grgurović i dodao da su sredstva za Martinićki put deponovana i nalaze se na posebnom računu Ministarstva finansija, odnosno da je iznos od 500.000 eura i dalje tamo.

– Imamo još jedan deponovani račun na kome se nalazi 240.000 eura koje je ovo rukovodstvo obezbijedilo iz kapitalnog budžeta države za eksproprijaciju – kazao je Grgurović.

Odbornica Demokratske partije socijalista (DPS-a) Marija Popović smatra da trenutna vlast ne treba da misli o prošlosti i radu DPS-a već da misli na sadašnjost i bolje uslov života Danilovgrađana.

– Za prosutim mlijekom uzaludno je plakati. Mislim da priča šta je i kako radio DPS zaludna i trošimo dragocjeno vrijeme. U Danilovgradu vršite vlast već dvije godini i prije nego kreneta da pričate o sumnjama na nečiji rad važnije je da se pozabavite time šta građani misle o vašom radu. Građani imaju otvorenu sumnju u vaš rad, što je javno pokazlo istraživanje. Treba da budete zabrinuti, a ne da razmišljate šta je bilo u prošlosti – istakla je Popović.

Da je Predlogu završnog računa budžeta Opštine Danilovgrad za 2023.godinu konfuzan smatra je i Vuk Iković odbornik Preokreta.

– Ovaj izvještaj je zbirka brojeva koja je jako konfuzna i što je konfuznija to je transparentnost manja. Novac u kasi je novac građani, niti su ga Opština niti Vlada dali već oni samo raspolažu novcem građana – naveo je Iković.

Izvještaj o Predlogu završnog računa budžeta Opštine za 2023.godinu na kraju je ipak usvojen.

Na pitanje odbornika iz DPS- a Branka Boškovića, kada je bio raspisan tender za most na Moravici i koja je firma dobila posao, odgovoreno mu je da je tender za most raspisan 6. oktobra prošle godine,ali zbog vremenskih prilika radove nije bilo moguće dovesti do kraja.

– Odgovoreno mi je da se radovi mogu izvoditi kada rijeka presuši.Radovi se finansiraju iz budžeta Opštine i Ministarstva poljoprivrede i biće završeni čim se steknu uslovi za to. Tako piše u odgovoru – naveo je Bošković.

Izvještajima o radu FK Iskra za 2022. i 2023 godinu baviće se SDT

Nikola Vukićević odbornik DPS-a pitao je kada će se na dnevnom redu naći izvještaj o radu FK Iskra za 2022. i 2023 godinu.

– Evo se godinu dana najavljuje da će se razotkriti raznorazne malverzacije u tom klubu u nekom prethodnom periodu. Taj izvještaj se više i ne pominje iako je obaveza kluba da podnosi izvještaj o svom radu – rekao je Vukićević

Predsjednik SO Danilovgrad Predrag Pajović koji je bio dio uprave FK Iskra, rekao da je je izvještaj predmet interesovanja Specijalnog tužilaštva.

– Mislim da je što bi rekao Šojić „vrijeme ćorke“. Što se tiče izvještaja za 2023. godinu odbornici će ga dobiti na narednoj sjednici. Nije donešen dosad jer mora da postoji zaključak iz 2022.godine. To je nemoguće jer ga nijesu ni dostavili ni potpisali tako da se sa tim mora baviti Specijalno državno tužilaštvo – kazao je Pajović.

foto: Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA