Duferko traži da rukovodi Željezarom, a da Vlada uloži novac

Ministarstvo energetike i rudarstva i Vlada trebju u narednim danima da se izjasne o ponudama koje su im dostavljene, a tiču se nikšićke Željezare.

Ministar Saša Mujović za RTNK je kazao da, osim švajcarske kompanije 8B Capital S.A., imaju ponude i i turske kompanije Enek, kao i kompanije Duferko, čije je sjedište u Luksemburgu.

Duferko, kako je za RTNK kazao Mujović, nudi partnerstvo sa Vladom po pitanju nikšićke fabrike, ali na način da vlada u Željezaru uloži novac, a oni rukovode fabrikom.

„Letimično sam pogledao predlog Duferka za saradnju. Oni u oni u principu zahtijevaju da Vlada uloži sredstva  koja nisu baš beznačajna, i u određenom vremenskom periodu po tranšama,  a da rukovođenja Željezarom preuzmu ljudi iz Duferka. I to je  sigurno jedna održiva priča, odnosno kredibilitet te kompanije dovoljno govori da su oni  verzirani u toj proizvodnji i da mogu zaista da ostvare jako dobre e rezultate i da Željezaru pozicioniraju onako kako bi to trebalo. Sad je pitanje procjene Vlade da li imamo mogućnosti sa finansijskog aspekta da ispratimo te njihove zahtjeve“, rekao je Mujović za RTNK.

Turski Enek želi da kupi Željezaru.

„To je nešto što ćemo razmatrati tek ukoliko sve ove  druge  opcije propadnu, odnosno izjalove se“, rekao je Mujović.

8B Capital S.A. bila je učesnik javnog poziva za zakup Željezarinih pogona i jedina je koja je po završetku tih poziva izrazila zainteresovanost za učešće u pregovaračkom postupku sa predstavnicima EPCG. Taj postupak je rezultirao i nacrtom ugovora o zakupu koji je prije dva dana usvojio Odbor direktora EPCG.

Mujović kaže da je 8B Capital dostavila korektan predlog, ali:

„Lično sam  imao priliku da se uvjerim u taj nacrt ugovor. Ima tu nekih  stvari koje mi  nisu najjasnije, odnosno želio bih neka dodatna  pojašnjenja, a tiču se sticanja prava na imovinu Željezare. Isto tako, u slučaju da taj investitor u jednom trenutku napusti Željezaru  da li bi EPCG  bila u obavezi da isplati određena materijalna sredstva. Dakle, moram da  kažem da sa najvećom mogućom dozom opreza pristupamo rešavanju ovog problema jer smo se mnogo puta opekli  na sličnim  privatizacijama i jednostavno umjesto  da napravimo neki benefit i boljitak mi smo samo stvari  gurnuli još više nazad. To se u ovom slučaju ne smije ponoviti jer ako se, ne daj bože, ponovi onda  makar da smo čisti sami pred sobom  i  da kažemo da smo zaista sve uradili i da smo ljestvicu naših očekivanja odnosno zahtjeva podigli na najveću moguću mjeru.Nadamo se da ćemo takvim pristupom zadovoljiti interes radnika, zadovoljiti  interes EPCG, a iznad svega Nikšića i Nikšićana“, naglasio je Mujović.

Biljana Brašnjo

foto:RTNK/arhiva

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Tako ste pricali i za Toscelik, a rezultate vidimo.
Suvise povrsno dajete ocjenu validnosti neke od kompanija.

NIKŠIĆ PROGNOZA