Dubrovnik za jedan let ispred Tivta

U odnosu na špic ljetnje sezone 2023. Aerodrom Tivat ove godine u avgustu mjesecu ima 67 letova sedmično više nego u istom periodu lani, što je drugi najbolji rezultat tog tipa među aerodromima u regionu bivše Jugoslavije.

Na prvom mjestu je aerodrom Dubrovnik koji u špicu ove sezone ima 68 sedmičnih letova više nego lani – jedan više od Tivta. Istovremeno, Podgorica ove sezone ima 19 sedmičnih letova više nego lani. To su podaci koje je sakupio i obradio analitičar vazduhoplovnog saobraćaja iz Zagreba Alen Šćuric.

Tivat ove sezone u avgustu ima ukupno 201 let sedmično, dok ih Podgorica ima 191. Aerodrom Tivat ovog avgusta u prosjeku ima 28,7 letova dnevno po čemu je deveti u regiji, ispred Podgorice na desetom mjestu koja u prosjeku ima 27,3 leta na dan. Tivat je u avgustu ove godine uvećao i broj destinacija do kojih se saobraća s ovog aerodroma, a kojih je trenutno ukupno 51, što je četiri više nego u istom mjesecu lani. Iz Podgorice se leti na 55 destinacija, što je za pet više nego u avgustu 2023. Iz Tivta tokom ovog mjeseca leti ukupno 27 prevoznika, dva više nego lani, dok iz Podgorice saobraća 18 avio-kompanija, tri više nego u uporednom prošlogodišnjem periodu.

Sa ukupno čak 58 sedmičnih polazaka, linija Beograd – Tivat je i ove sezone daleko najfrekventnija od svih linija između gradova na prostoru bivše Jugoslavije. Računajući i letove za Kraljevo i Niš, Tivat ima čak 60 sedmičnih polazaka sa tržištem Srbije, dok na liniji između Podgorice i Beograda ima ukupno 35 sedmičnih polazaka.

Foto: ACG

NIKŠIĆ PROGNOZA