Državna pomoć Željezari još pred sudom

Državna pomoć koja je prošle godine dodijeljena Institutu Igalo i Željezari nezakonita je, utvrdila je Agencija za zaštitu konkurencije. Izvještaj je nedavno usvojila Vlada i proslijedila ga parlamentu i Evropskoj komisiji na razmatranje. O tome šta je Agencija preduzela prema prekršiocima, pomoćnik direktora Enis Huremović kaže da su odluke donijete.

„U vezi s predmetom Elektroprivrede, Agencija je iscrpila sve svoje zakonom definisane mogućnosti te je sprovela ispitni postupak do kraja. Donijela je rješenje kojim je utvrdila da je dodijeljena nezakonita, odnosno neusklađena državna pomoć, te je naložila povraćaj iste. Davalac državne pomoći, Elektroprivreda, iskoristio je zakonski mehanizam podnošenja tužbe nadležnom sudu. Kako je taj postupak u toku, u ovom trenutku ne možemo predvidjeti odluku suda, te Agencija trenutno čeka ishod tog postupka“, rekao je Huremović.

Kod Instituta Simo Milošević u Igalu, promijenile su se okolnosti u vezi s povraćajem neusklađene državne pomoći. I taj predmet je s aspekta Agencije završen, objasnio je Huremović za Radio Crne Gore.

„Ministarstvo finansija je dostavilo obavještenje o preduzetim radnjama u vezi s povraćajem neusklađene državne pomoći, dodijeljene otpisom potraživanja Crne Gore prema Jugobanci, u cilju umanjenja potraživanja Jugobanke prema Institutu Igalo. Što se tiče Agencije, ovaj predmet je okončan iz razloga što smo ovim obavještenjem dobili informaciju da je potraživanje Jugobanke u cijelosti izmireno te da do realizacije ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza, koji je bio predmet pažnje Agencije, nije ni došlo, iz razloga što je taj ugovor raskinut između ugovornih strana“, kaže on.

Dodaje da imajući u vidu činjenicu da je Jugobanka u Beogradu u stečaju namirila svoje potraživanje prema Institutu, s aspekta Agencije ovaj predmet je završen.

Prošlogodišnji iznos državne pomoći bio je preko 13 miliona eura i veći je od onog u 2022. godini, ali manji od prethodnih godina. Horizontalna i sektorska podrška države prednjači preko 40%, dok regionalna stagnira na blizu 14%.

Usvajanje novog Zakona o kontroli državne pomoći predviđeno je za četvrti kvartal ove godine, što će podići stepen usklađenosti crnogorskog zakonodavstva u ovoj oblasti s pravnom tekovinom EU, navode u Agenciji za zaštitu konkurencije.

foto: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA