„Država i dalje ignoriše korisnike srazmjernih penzija“

Nedavno povećanje minimalnih penzija ponovo je zaobišlo korisnike srazmjernih penzija. Ovi korisnici primaju penziju koja je ispod minimalno propisane granice, koja u Crnoj Gori iznosi oko 300 eura. Dok se minimalne penzije podižu, ovi građani se suočavaju s izazovima rasta inflacije, što dodatno ugrožava njihovu finansijsku sigurnost. Uprkos ovoj očiglednoj nepravdi, država još uvijek nije preduzela konkretne korake kako bi im pomogla, ostavljajući ih suočene s ekonomskim teškoćama. U takvom okruženju naglašava se nužnost zaštite socijalnih prava kako bi se obezbijedila adekvatna briga o najranjivijim članovima našeg društva.

Sagovornici „Dana“ ističu da je krajnje vrijeme da se država konačno posveti rješavanju ovog problema, jer su korisnici ovih naknada u sve težim ekonomskim uslovima i nemaju vremena za čekanje.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša ističe da već duži niz godina ukazuje na neophodnost podrške korisnicima takozvanih srazmjernih penzija, jednoj od socijalno najugroženijih kategorija.

– Može se i mora naći rješenje za podršku ovoj kategoriji (privremeno i skromno rješenje već jednom je pronađeno na moju inicijativu prije par godina). Većina korisnika tzv. srazmjernih penzija prima penziju manju od minimalne, a ne mali broj mnogo manju od minimalne. Poboljšanje nezavidnog položaja većine korisnika ovih penzija podrazumijeva adekvatnije zakonsko prepoznavanje ove kategorije penzionera, koje će, između ostalog, omogućiti da ukupni iznos srazmjernih djelova ne bi trebalo da bude niži od minimalne penzije – kazao je Mugoša.

Da je ovoj kategoriji neophodna pomoć saglasna je i Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP), koja ističe da najmanje što ova država treba da uradi za korisnike srazmjernih penzija, a koje su ispod iznosa minimalne penzije u zemlji, jeste da ih izjednači s tim primanjem.

– Sigurna sam da nijesu potrebna velika sredstva na godišnjem nivou za to, a korisnicima srazmjernih penzija obezbijediće se koliko-toliko pristojnija mjesečna primanja. Novac postoji, samo se socijalno nepravedno distribuira, odnosno pune se centralna administracija i privilegovani na račun i penzionera, i socijale, i nezaposlenih. Naša javna uprava, koja je u najvećem dijelu partijska, prosto se ne može „najesti“ naših para i ponašaju se kao da im je državna kasa ostala u nasleđe, iako je to novčanik svih građana, pa i onih penzionera koji danas treće doba, umjesto u ugodnosti, proživljavaju u nemaštini. U isto vrijeme, i dalje haraju monopoli raznih vrsta, odnosno poslovi (nabavke ljekova, izgradnja puteva, minimalne naplate koncesija…) zbog kojih se privatnim subjektima iz kase svih nas preplaćuju usluge, pa se pojedini bogate, a penzioneri (i ostali) siromaše – ističe Mrdović.

Kako je dodala, i pravno posmatrano, ovo pitanje se mora riješiti zakonski, a ne uredbom, jer bi regulisanje pitanja srazmjernih penzija nižim pravnim aktom od zakona izgledno dovelo do njegovog obaranja na Ustavnom sudu.

– Primijetiću na kraju da su penzioneri (i ukupno građani) postali taoci partijskih interesa vezano za formiranje Vlade, odnosno pokušaja sa svih strana da se ona ne formira, dok istovremeno vlada sveopšti institucionalni haos u zemlji, pa tako trpe ne samo korisnici srazmjernih penzija, nego i 73 hiljade penzionera koji su ljetos imali primanje do 450 eura strepe da li će od januara naredne godine dobiti uvećanje penzija kroz ekonomski program „Evropa sad 2“. Od te 73 hiljade penzionera, nešto preko 40 hiljada su korisnici minimalnih penzija, koja je od ovog mjeseca nepunih 300 eura – kazala je Mrdović.

Budžet Fonda PIO bio bi uvećan za 2,5 miliona

Iz Fonda PIO su nam rekli da je inicijativa za pomoć srazmjernim penzionerima od strane Ministarstva finansija upućena Skupštini, ali s obzirom da sjednice nisu zakazivane od početka jula, nema pomaka.

Naš izvor navodi da bi prema toj uredbi Fond PIO dotirao iznos do iznosa najniže penzije, koja od septembarskog uvećanja iznosi oko 300 eura. Za te potrebe usklađivanja primanja srazmjernih penzionera, odnosno građana koji primaju penzije iz više država, a čiji zbir ne prelazi najnižu penziju, Fond PIO bi morao da izdvoji između dva i dva i po miliona eura godišnje.

Foto: Dobrilo Malidžan

NIKŠIĆ PROGNOZA