Drvoprerađivači Plava traže: Obezbijediti sirovinu za finalnu preradu

U opštini Plav pitanje iskorišćavanja prirodnih resursa, a prije svega šuma, bila je jedna od glavnih tema koja je minulih godina zaokupljala pažnju šire javnost. Sa brojnih protesta drvoprerađivača, predstavnika nevladinih organizacija i građana traženo je da se državne šume stave u funkciju razvoja lokalne zajednice. Poručivano je da će narod ovoga kraja svim raspoloživim sredstvima spriječiti privilegovane koncesionare da vrše dalju eksploataciju drvne mase, na način kako su to dosad radili. Isticano je da je opština Plav poslednjih decenija, zbog nedomaćinskog upravljanja prirodnim resursima, doživjela sveukupnu razvojnu stagnaciju. Plavski drvoprerađivači poslije svaga ističu da je njihova borba, bar donekle, urodila plodom, ali da se još uvijek nije došlo do toga da se kroz obezbjeđivanje sirovine, na dobrobit građana, stvore uslovi za finalnu preradu drveta.

– Nijesmo mogli da se složimo sa koncesionom politikom koja je poslednjih decenija spovođena u Crnoj Gori i na teritoriji naše opštine. Po dosadašnjim pravilima narod nije mogao da dođe do ogrevnog drveta, dok smo mi drvoprerađivači bili lišeni mogućnosti da nabavimo sirovinu za rad. Kompletne koncesije na šume, po mizernim cijenama, ustupane su privilegovanim koncesionarima. Praktično golim životima ustali smo u borbu protiv tako nakaradnog koncepta upravljanja šumama. Na kraju su odgovorni u nadležnim institucijam donekle shvatili da smo bili u pravu i ponudili novi koncept po kom ćemo i mi drvoprerađivači i građani moći da dođemo do drvne mase. Sve to govori da naša borba nije bila uzaludna. Međutim, treba da se sprovede još dosta aktivnosti da se državne šume stave u funkciju razvoja naše opštine. Zato ponovo pozivamo da se u ovoj oblasti uvede red kako ne bi ponovo privilegovani moćnici kupili kajmak, a lokalno stanovništvo gledalo kako im šumsko bogatstvo odnosi neko drugi – kaže u ime plavskih drvoprerađivača Esko Barjaktarević.

Drvoprerađivači ukazuju da na području Plava radi svega desetak radnika u oblasti drvoprerade, iako ih je nekada bilo 500.

– Godinama smo bili prinuđeni da gledamo kako privilegovani koncesionari naočigled nadležnih državnih organa uništavaju naše šume. Mnogi su bili primorani da zatvaraju svoje pogone zbog nedostatka sirovine. Jasno smo stavili do znanja da se, uz strogu zaštitu prirodnih resursa, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj. Nadamo se da dolazi vrijeme kada će se shvatiti koliko je drvoprerada značajna i šta su potrebe lokalnog stanovništva, a ne samo onih koji su navikli da se bogate preko noći – ističe drvoprerađivač Nedžad Cecunjanin.

Iz nevladinog sektora smatraju da je pogubno što su samo neznatna sredstva od koncesionih naknada usmjeravana za razvoj lokalne zajednice.

– Da su se kojim slučajem predviđena sredstva od koncesionih naknada usmjeravala za razvoj Plava, ne bismo imali ovakvu razvojnu stagnaciju– poručili su iz nevladinog sektora.

Ukloniti oštećena stabla iz NP „Prokletije“

Drvoprerađivači su zatražili de se što prije pristupi sječi i uklanjanju oštećenih i porušenih stabala četinarske i bukove šume u dijelu Nacionalnog parka „Prokletije“.

– Na području NP „Prokletije“ nalazi se mnošto takozvanih izvala. Među tim stablima ima i drveća koje je zbog starosti počelo da se suši. Takva stabla, kako su i stručnjaci preporučili, treba što prije ukloniti sa područja Nacionalnog praka, jer ona predstavljaju opasnost za prolaznike, a ujedno prijete da prenesu bolest na zdravu visokokvalitetnu šumu. Takvih stabala ima i u šumama na Čakoru. Zato tražimo da se što prije postupi po preporukama struke i kroz tender, na kom bi moglo da se prijavi i lokalno stanovništvo, uklone osušena stabla – navode iz Udruženja drvoprerađivača.

izvor,foto:DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA