DRI utvrdila: UPC pogrešno prikazala kako je potrošeno više od tri miliona eura

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da godišnji finansijski izvještaj Uprave prihoda i carina (UPC) za 2022. godinu nije u svim bitnim materijalnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način, u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

– Godišnji finansijski izvještaj Uprave prihoda i carina za 2022. godinu sadrži bitne materijalne greške i pogrešna prikazivanja koja su suprotna Zakonu o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Pravilniku o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, Pravilniku o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i jedinica lokalne samouprave – naveli su iz DRI pojašnjavajući zašto su dali negativno mišljenje godišnji finansijski izvještaj UPC.

UPC je krajem prošle godine podijeljena na Poresku upravu i Upravu carina. Na čelu UPC tokom 2022. godine bila su tri direktora, koji su bili i glavni službenici za finansije. Do 28. aprila na poziciji direktora bila je Milena Petričević, nakon nje je tu funkciju do 13. oktobra obavljao Rade Milošević, kojeg je naslijedio Vladimir Bulajić.

Revizijom je utvrđeno da UPC nije na pravilan način evidentirala oko 3,15 miliona eura.

– Revizijom je utvrđeno da postoji neusaglašenost podataka koji su evidentirani u glavnoj knjizi trezora i podataka koji su evidentirani u izvještaju o novčanim tokovima. Uprava prihoda i carina je u izvještaju o novčanim tokovima III iznos od 1,63 miliona eura evidentirala u okviru pozajmica i kredita, dok je u glavnoj knjizi trezora isti iznos evidentiran na budžetskoj poziciji 4147 – Konsultantske usluge, projekti i studije. Zatim, Uprava prihoda i carina je isplate po osnovu nabavke softvera pogrešno planirala i evidentirala na poziciji 4147 – Konsultantske usluge, projekti i studije, u ukupnom iznosu od 1,47 miliona, što nije u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština. Revizijom je, pored navedenog iznosa, utvrđena i nepravilna evidencija u ukupnom iznosu od 82.108 eura – navedeno je u izvještaju koji potpisuje član Senata Milan Dabović.

DRI je utvrdila i tehničku grešku u planu javnih nabavki, u kojem je UPC pogrešno prikazala PDV kod stavke održavanje sistema elektronske fiskalizacije, odnosno prikazala ga je u iznosu manjem za 8.000 eura. Nakon korekcije, vrijednost plana javnih nabavki bez PDV-a iznosi 2,523 miliona, dok je iznos PDV-a 400,6 hiljada.

– Uvidom u izvještaj o sprovedenim nabavkama i zaključenim ugovorima/računima za jednostavne nabavke utvrđeno je da kod određenog broja nabavki nije bio unesen precizan iznos nabavke – naveli su iz DRI.

Revizijom je na bazi uzorka utvrđeno da kompletirane dokaze o ocarinjenoj robi ne sadrže svi predmeti.

– Takođe je utvrđeno da nije svaki OCD obrazac ovjeren i potpisan od strane službenika sa čijeg naloga je formiran, odnosno da se sa naloga jednog carinskog službenika kroz SEED aplikaciju formira predmet, dok ga drugi službenik potpisuje i ovjerava – ukazali su iz DRI.

Naveli su i da se u postupku revizije nije moglo utvrditi da je iznos od 871,54 eura uplaćen na evidencioni račun Uprave prihoda i carina – Carinarnica Bijelo Polje, odnosno da je prenijet na Centralni račun državnog trezora.

Revizijom je utvrđeno neslaganje između OCD izvještaja sa stanjem u Finansijskom modulu.

– Razlika između OCD izvještaja 2022. i Finansijskog modula 2022. iznosi 936,36 eura. Poređenjem predmeta iz OCD izvještaja sa stanjem u Finansijskom modulu utvrđeno je da se određeni predmeti ne nalaze u sistemu CIS – Finansijski modul, a nalaze se u OCD izvještaju. Uvidom u elektronski sistem CIS utvrđeno je da se od iznosa 44.370 eura evidentiranog u Finansijskom modulu iznos od 6.620 eura nalazi u statusu „otvoreno“. U cilju prikazivanja tačnog stanja duga za uvoz robe za nekomercijalne svrhe u putničkom prometu, preporučuje se Upravi carina – Carinskoj ispostavi Dobrakovo da uskladi evidenciju između informacionih sistema koje primjenjuje – sugerišu iz DRI.

Nemaju propisan način čuvanja novca

Revizori su utvrdili i da Uprava prihoda i carina ne posjeduje internu proceduru koja reguliše tok gotovog novca na carinarnicama, kao ni da službenici na Carinskoj ispostavi – Dobrakovo nemaju ustaljenu praksu na osnovu koje postupaju sa gotovim novcem, ni propisan način čuvanja/obezbjeđenja preuzetog gotovog novca.

– Preporučuje se Upravi carina da donese interni akt kojim će definisati interni postupak i procedure kojima se reguliše postupanje sa gotovim novcem i vođenje dokumentacije po tom osnovu, kao i način čuvanja i obezbjeđenja gotovog novca na carinarnicama, a u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru i Zakonom o državnoj upravi – naveli su iz DRI.

foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA