DRI Crne Gore i Računski sud Republike Slovenije formalizovali saradnju

Potpisivanjem Sporazuma formalizovana je saradnja između Državne revizorske institucije (DRI) Crne Gore i Računskog suda Republike Slovenije, čime je ova saradnja podignuta na još veći nivo s ciljem daljeg jačanja kvaliteta revizija i profesionalnih kapaciteta kako bi se kroz razmjenu najboljih znanja i praksi usvojili nove revizorske metode i alati.

To je ocijenjeno prilikom prve zvanične posjete delegacija Računskog suda Republike Slovenije, Državnoj revizorskoj instituciji Crne Gore.

Predsjedavajući Senatom, senator DRI, Nikola N. Kovačević, smatra da zvanična posjeta predsjednice Računskog suda Republike Slovenije Crnoj Gori predstavlja jedan u nizu važnih susreta usmjerenih ka učvršćivanju saradnje između dvije vrhovne revizorske institucije.

„Računski sud Republike Slovenije je dao značajan doprinos uspostavljanju revizije javnog sektora u Crnoj Gori i to u oblasti sprovođenja prvih revizija opština, revizija socijalnih fondova i javnih nabavki. Saradnja sa Računskim sudom Republike Slovenije se nastavlja u okviru Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija, kroz aktivno učešće dvije institucije u EUROSAI radnim grupama za reviziju opština, zaštite životne sredine i informacionih tehnologija“, kazao je Kovačević.

Da bi ostale relevantne u društvu koje se brzo mijenja, kako smatra, vrhovne revizorske institucije  moraju djelovati brzo u realnom vremenu.

Kovačević vjeruje da oblast održivog razvoja, koja obuhvata 17 globalnih ciljeva iz Agende UN-a do 2030. godine predstavlja veliku mogućnost za razvoj profesionalne saradnje između dvije vrhovne revizorske institucije.

„DRI CG posebnu pažnju posvećuje revizijama životne sredine, koje treba da doprinesu očuvanju životne sredine, poštujući koncept održivog razvoja. Kako i Računski sud Republike Slovenije ima bogato iskustvo u sprovođenju ovih revizija, vjerujemo da nam to daje prostora da zajednički planiramo aktivnosti i u ovoj značajnoj oblasti za Crnu Goru, posebno imajući u vidu obaveze iz Pregovaračkog poglavlja 27 Životna sredina i klimatske promjene“, naglasio je Kovačević.

Predsjednica Računskog suda Republike Slovenije, Jana Ahčin, istakla je da je Sporazum zajednički interes za saradnju i razmjenu najboljih praksi, a cilj je da se unaprije metode rada i povećaju stručni kapaciteti institucija u nadzoru nad trošenjem javnog novca.

“Vjerujem da će ovaj Sporazum otvoriti nove mogućnosti za naše institucije, omogućavajući nam da zajedno radimo na unapređenju nadzora nad javnim sredstvima i da doprinesemo transparentnosti i odgovornosti u javnom sektoru. Danas ćemo posebnu pažnju posvetiti tome kako planiramo rad, koji su nam strateški ciljevi, kako izvodimo monitoring nad izvođenjem revizorskih preporuka, IT strategije i digitalizacije revizorskog procesa, pošto vidimo da je tamo velika budućnost, ali i veliki izazov za sve vrhovne revizorske insturucije”, rekla je Ahčin.

Dodala je svi žele revizije u realnom vremenu, jer “ćemo samo tako biti još efikasniji i bolje uticati na upotrebu javnog novca”.

foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA